A Borostyánkő Mentőcsoport rendszerbeállító gyakorlata


Borostyánkő Mentőcsoport Szombathely Járás védelméért

2013.05.11

 Megalakult, majd május 11-én esküt tett és rendszerbe állt a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport.

Április 6-án a kőszegi járás védelmére megalakult az ország első járási mentőcsoportja, az Írottkő Mentőcsoport. Ennek mintájára jött létre a szintén önkéntes alapon szerveződött, de speciális képességekkel bíró Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport.

A Borostyánkő Mentőcsoport tagjai között találhatók a szombathelyi járás területén bejegyzett civil és gazdálkodó szervezetek, úgy mint a Táplánszentkereszti és a Vép-Bozzai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Vas Megyei Vöröskereszt, a Savaria Dive Búvárklub, a Top Media Film Kft., a Mászóka Sport Egyesület, a Savaria Legio, Hagyománykutató, Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület, valamint magánszemélyek.

A mentőcsoport – az Írottkő Mentőcsoporthoz hasonlóan – vezetési, kutatási-mentési, műszaki kárelhárítási, egészségügyi és logisztikai egységekből áll, összesen 37 fős tagállománnyal rendelkezik.

A technikai eszközök tekintetében három mikrobusz, egy terepjáró gépjármű, egy kistehergépjármű, továbbá egyéni védőfelszerelések biztosítják a mentőcsoport gyors reagálását és biztonságos beavatkozását.

A tagállomány összetételéből és technikai felszereltségéből adódóan a mentőcsoport képes speciális feladatok ellátására, mint tűzesetek, műszaki mentések felszámolására, a lakosság ellátására, kitelepítésére, befogadóhely kialakítására, vízről és vízből mentési, valamint magasból és mélyből mentési feladatok ellátására, árvízi és villámárvízi védekezésre. További speciális képessége, hogy rendkívüli helyzet, veszélyhelyzet során helyszíni élőkép, illetve légi felvételeket tud közvetíteni a Veszélyhelyzeti Központ vagy akár a Katasztrófavédelmi Operatív Törzs működési helyére, segítve ezzel a döntéshozó és irányító tevékenységet.

A Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport ünnepélyes eskütételére és rendszerbeállító gyakorlatára május 11-én, a Szent Flórán napi ünnepséget követően került sor.

Az eskütételen ünnepi beszédet mondott és köszöntötte a jelenlevők Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, majd Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke üdvözölte a járási mentőcsoportok megalakításának gondolatát és a Borostyánkő Mentőcsoport tagjait.

Az ünnepséget követő rendszerbeállító gyakorlaton a speciális rendeltetésből adódóan rendkívül látványos gyakorlati feladatokat tekinthettek meg az érdeklődők.

A mentőcsoport első megmérettetése egy magasból mentési gyakorlat teljesítése volt. Az elképzelt szituáció alapján a Hotel Claudiusban tűz ütött ki, melynek következtében többen a harmadik emeleti szobákban rekedtek. A tűzoltóság magasból mentő gépjárműfecskendője nem volt használható, így a személyek gyors mentését alpintechnikai eszközökkel kellett megvalósítani, a mentőcsoport beavatkozására volt szükség.

  

A második feladat szerint a Csónakázó-tóba hajtott egy személygépjármű, de az utasok számáról nem érkezett információ. A járműből nagy mennyiségű üzemanyag került a szabadba. A mentőcsoport búváraira várt a feladat, hogy a járműben rekedt személyeket felkutassák és kimentsék, a műszaki kárelhárítási egység pedig a kijutott üzemanyag vízfelszínen való terjedését akadályozta meg.

  

A harmadik gyakorlat feltételezése szerint a heves esőzések miatt rendkívül erős árhullám érkezett Ausztria felől a Gyöngyös patakon. Az árvízi veszélyeztetettség csökkentése érdekében feltöltötték a Lukácsházi víztározót, azonban a tározó gátján kialakult buzgár komoly veszélyt jelentett, így a mentőcsoport feladata a további károsodások elkerülése érdekében ellennyomó medence építése volt.

 

Végül „klórgáz-mérgezés veszélye miatt” a városi uszodában tartózkodók kimenekítését hajtották végre, és részükre ideiglenes befogadóhelyet alakítottak ki.

 

A rendezvényt egész napos kísérő programok színesítették. Gyermekprogramokkal, foglalkoztató és versenyfeladatokkal, tűzoltás-technikai eszközbemutatóval, kötélhúzó bajnoksággal, lovagoltatással, büfével, valamint főzőversennyel várták az érdeklődőket.

A járási mentőcsoportok megalakulásának sorában a szentgotthárdi járás védelmét szolgáló Hármashatár Mentőcsoport lesz a következő, melynek eskütételére és rendszerbeállító gyakorlatára június 22-én kerül sor. A gyakorlat különlegessége, hogy a határokon átnyúló, nemzetközi kapcsolatok erősítése érdekében szlovén és osztrák csapatok is részt vesznek a feladatok végrehajtásában.