A Hármashatár és Hegyhát Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlata


Immár öt minősített mentőcsoportja van a megyének
2014. június 28. 15:47

A Szentgotthárdi Járási Hármashatár Mentőcsoport és Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoport is sikeresen teljesítette a nemzeti minősítő gyakorlatot, melyet június 27-én és 28-án tartottak Gersekaráton, illetve Alsószölnökön. Ezentúl mindkét mentőcsoport önállóan vehet részt a kárfelszámolási munkákban, az ország bármely területén.

A kétnapos, éjszakába nyúló gyakorlat két különböző helyszínen, Gersekaráton, Alsószölnökön került megrendezésre. Gersekaráton Kovács Endre, a megyei közgyűlés rendészeti szakbizottságának elnöke, Kovács László, Gersekarát község polgármestere, valamint Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mondott köszöntő beszédet. Alsószölnökön pedig Monek Zsolt helyi polgármester, Huszár Gábor, Szentgotthárd város polgármestere, illetve Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese köszöntötte a jelenlevőket, és sok sikert kívántak a gyakorlathoz. A megnyitókat mindkét helyen együttműködési megállapodások átadása zárta, és megkezdődtek a gyakorlatok.

A Hármashatár és a Hegyhát Mentőcsoport a kilenc valós kárhelyszínen párhuzamosan hajtotta végre a feladatokat, melyeket a két járásra jellemző árvízi és villámárvízi veszélyeztetettséghez igazítottak.

Szerepelt köztük védmű magasítása, megerősítése, bordás megtámasztás, ellennyomó medence, illetve ideiglenes védmű építése, fóliázás, vízszivattyúzás. Persze emellett különböző, rendkívüli időjárásból adódó feladatok megoldása is várt a mentőcsoportokra. A viharos szél és jégeső miatt sokszor előfordul, hogy fák dőlnek az útra, lakóházak rongálódnak meg, ilyen, és ehhez hasonló feladatok is helyet kaptak a gyakorlaton. Mindezeken felül a mentőcsoportok kutatási-mentési és egészségügyi egységei sem maradtak munka nélkül: eltűnt személyek felkutatása, elsődleges egészségügyi ellátása, befogadóhely kialakítása ugyancsak a gyakorlat részét képezte. A logisztikai egységek ezalatt a tábor kialakításáról, a felszerelések biztosításáról, az éjszakai munkavégzéshez szükséges váltások megszervezéséről, valamint a mentőcsoportok ellátásáról gondoskodtak.

     

A feladatok végrehajtása során mind a Hármashatár, mind pedig a Hegyhát Mentőcsoport kitűnően helytállt, szembetűnő volt a gyakorlottság, amit éles helyzetben, a Rábán levonuló árvizeknél, a védekezés során sajátítottak el. Az értékelés, a feladatok megoldását látva nem okozott meglepetést, az elöljáró mindkét mentőcsoport teljesítményét „MEGFELELT”-re minősítette.

Ezzel megyénknek immár öt nemzeti minősítést szerzett mentőcsoportja van: az Őrség Mentőcsoport a körmendi járás területén, a nemrég minősített Írottkő és Borostyánkő Mentőcsoport a kőszegi, illetve a szombathelyi járásban, valamint a Hármashatár és Hegyhát Mentőcsoport Vas megye déli területein. Mindegyik minősített mentőcsoport önállóan bevonható ezentúl a kárfelszámolási feladatokba, legyen szükség rá akár a Dunán, akár a Tiszán, vagy az ország bármely pontján.

     

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az ősz folyamán a Sárvári Járási Rába Mentőcsoport és Celldömölki Járási Kemenesalja Mentőcsoport részére is megszervezi a gyakorlatot, mellyel teljes lesz a kör, ezzel a megye mind a hét járásában minősített mentőcsoportok segíthetik a kárfelszámolást.