A Hármashatár Mentőcsoport rendszerbeállító gyakorlata


Árvizekre „szakosodott” a harmadik, a Szentgotthárdi Járási Hármashatár Mentőcsoport

2013. 06. 24.

 

Június 22-én, a Borostyánkő Mentőcsoport után az országban harmadikként alakult meg és tett esküt a Szentgotthárdi Járási Hármashatár Mentőcsoport.

Míg az Írottkő Mentőcsoport erőssége a villám árvizek elleni védekezés, a Borostyánkő Mentőcsoport speciális – víz alatti kutatás-mentés, magasból és mélyből mentés alpintechnikával, online élőkép közvetítés – képességekkel rendelkezik, a Hármashatár Mentőcsoport az ár- belvíz és helyi vízkárok elhárítására, felszámolására szakosodott önkéntes szervezetekből szerveződött.

A mentőcsoportot vezetési, kutatási-mentési, műszaki kárelhárítási, egészségügyi, és logisztikai egységek alkotják, melyek az alsószölnöki, felsőszölnöki és szakonyfalui önkéntes tűzoltó egyesületek, a Buldozer 2000 Kft., valamint Alsószölnök védőnői és falugondnok szolgálatának tagjaiból tevődnek össze, összesen 33 fővel.

Az önkéntes alapon szerveződött mentőcsoport technikai eszközeit tekintve mikrobuszokkal, csapatszállító gépjárművekkel, lánctalpas dózerekkel, homlokrakodókkal, tehergépkocsikkal, illetve hidraulikus kotrókkal rendelkezik, amik nagy mértékben hozzájárulnak a hatékony beavatkozáshoz árvíz, vagy akár hóhelyzet idején. A gépjárműparkot egyéni védőfelszerelések, munkaeszközök egészítik ki.

A Szentgotthárdi Járási Hármashatár Mentőcsoport tagjai június 22-én Szentgotthárdon ünnepélyes keretek közt tettek esküt. A rendezvény résztvevőit Huszár Gábor, Szentgotthárd város polgármestere, valamint a nemzetközi kapcsolatok ápolása jegyében Dušan Snoj, a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátus főkonzulja köszöntötte, majd beszédet mondott Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke, és Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

     

Az eskütételt követő rendszerbeállító gyakorlat az előzőekhez hasonlóan látványos elemekből tevődött össze. Különlegessége volt, hogy a feladatok végrehajtásában a nemzetközi együttműködés jegyében a mentőcsoport állományán túl részt vettek a szlovéniai Grad és ausztriai Wallendorf önkéntes tűzoltó erői is. A közös gyakorlat célja az eddig kialakult, szoros nemzetközi kapcsolatok ápolása, tovább erősítése volt. Mivel a szentgotthárdi járás a magyar-szlovén-osztrák határ találkozásánál helyezkedik el, így előfordult már, hogy a beavatkozó mentőerők megerősítésére kijelölt külföldi erők gyorsabban kiérkeztek, mint a hazai egységek. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a katasztrófák nem ismernek határokat. Egy erdőtűz, esetleg hóhelyzet egyszerre jelentkezhet a határ mindkét oldalán. Ezért is fektettek nagy hangsúlyt a közös gyakorlatra, hiszen így a mentőcsoport is begyakorolja a külföldi mentőerőkkel való együttműködést.

A Hármashatár Mentőcsoport jövőbeli bevethetősége érdekében a mentőcsoport állományának, valamint a szomszédos országokból érkezett mentőszervezeteknek erős széllel, villámlással és nagy csapadékkal kísért vihar okozta károk felszámolásában kellett helytállni.

Az első két feladatot Szentgotthárdon oldották meg az önkéntesek. Elsőként a viharos szél miatt megrongálódott épületrész ideiglenes megtámasztását hajtották végre.

A feltételezett viharban azonban nemcsak a szél okozott károkat, hanem a jelentős mennyiségű csapadék is. A vízelvezető árkok telítődtek, a csatornákon keresztül az áradó Rába vize lakóházakat veszélyeztetett, amiket a feladat során nyúlgát építésével kellett a mentőcsoportnak bevédeni, valamint begyakorolták a buzgár ellennyomó medence építését is. A hatékony védekezést, beavatkozást segítette a mentőcsoport technikai eszközállománya, jelesül buldózerek, homlokrakodók.

     

A következő gyakorlat helyszínéül Alsószölnök szolgált. Az elképzelt szituáció szerint a viharos szél és a nagy mennyiségű csapadék hatására egy épület tetőszerkezete balesetveszélyessé vált, ezért a Szentgotthárdi Járási Védelmi Bizottság határozata értelmében a mentőcsoportra várt a feladat, hogy a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében a sérült háztetőt ideiglenesen helyreállítsa.

Villámcsapás következtében kigyulladt a szakonyfalui általános iskola is. Az utolsó, összetett feladatban ismét a mentőcsoport beavatkozására volt szükség, hogy a tanulókat minél előbb kimenekítsék a füsttel telítődött épületből, biztonságba helyezzék, és egészségügyi ellátásukat biztosítsák. Itt is gondokat okozott az erős, olykor viharos szél, melynek hatására egy közeli fa dőlt az iskola mellett parkoló személygépkocsira. A fa eltávolítását és a tűz eloltását nehezítette, hogy az iskolában keletkezett tűz az autóra is átterjedt.

            

A gyakorlatot a mentőcsoport sikeresen teljesítette, így az önkéntes alapon szerveződött Szentgotthárdi Járási Hármashatár Mentőcsoport a jövőben elláthat kimenekítési-kitelepítési, ár-és belvízi védekezési feladatokat, valamint a téli rendkívüli időjárásból adódó teendőket. Bevethető továbbá életveszélyessé vált épületek bontása, kidőlt fák eltávolítása esetén, illetve részt vehet kárterület helyszíni biztosításában, kutató-mentő tevékenységben, lakosságvédelmi feladatokban, tűzoltásban és műszaki mentésben.