A polgári védelem maga a társadalom


Az Írottkő, a Borostyánkő, a Hármashatár és a Rába Mentőcsoport után október 19-én a vasvári járásban is megalakult a járási mentőcsoport, a Hegyhát Mentőcsoport.

A Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoport elsősorban a járás védelmére, önkéntesekből szerveződött polgári védelmi szervezet, amely vezetési, kutatási-mentési, kárelhárítási, logisztikai és egészségügyi egységekbe beosztott 35 fős tagállományával a lakosság és az anyagi javak védelme érdekében képes az elsődleges beavatkozó erők megerősítésére, árvízi védekezési és hóhelyzetből adódó feladatok ellátására, anyagi javak védelmére, elsődleges egészségügyi ellátás biztosítására.

A Gersekaráti, Alsóújlaki és Olaszfai Polgárőr Egyesület, a Csörnöc Menti Mezőgazdasági Szövetkezet, továbbá önkéntes magánszemélyek alkotják a Hegyhát Mentőcsoportot. A technikai feltételekre is különös hangsúlyt fektettek, beavatkozását egyebek mellett mikrobusz, homlokrakodó, pótkocsis traktorok, hótoló segíti, különlegessé azonban lovas felderítő egysége teszi. Segítségével olyan területeket is képes megközelíteni, melyek a járművek számára már nem elérhetők. Ezáltal, például eltűnt személyek keresésénél hatékonyabbá válik a kutatási-mentési feladatok végrehajtása.

Az eskütételen Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei igazgató mondott köszöntőt, melyben méltatta az önkéntesek szerepét. Elmondta, hogy a katasztrófavédelem keretében működő új polgári védelem már nem az egykori polgári védelem. „A változás leegyszerűsítve abban keresendő, hogy megváltozott a profilja. Más a lakosságban betöltött szerepe. Tehát ennek a szemléletnek a jelentősége abban rejlik, hogy – talán nem túlzás kimondani - a polgári védelem maga a társadalom. És ha mi perspektívát adunk ennek, akkor ez a perspektíva. Ennek a mentőcsoportnak az erénye a lelkesedés, a felelősség vállalása, a helyzethez való alkalmazkodás, és az alkotás vágya. Vas megye és a vasi hegyhát évszázadokon átnyúló történelme, bennünket, utódokat kötelez. Az ősi utakon pedig tovább kell menni: hittel, meggyőződéssel, erős akarattal, és becsülettel.”

Az ünnepélyes eskütételt jelenlétével megtisztelte és ünnepi beszédet mondott V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Az államtitkár Márai Sándort idézve hangsúlyozta, hogy „csak az ember tud segíteni a másik emberen, csak egy ember tud erőt adni a másik embernek”. Mint mondta, a Vas megyei kezdeményezés alapján létrejött mentőcsoportoknál szembesülhetünk az egyes ember lelkesedésével, segítőkészségével is a bajban. Az önkéntes járási mentőcsoportok helyiekből alakulnak, egymást ismerő emberekből állnak, akik szövetkeznek arra, hogy szükség esetén mentsék az ismerőseiket, többnyire ismerős helyszíneken. Az önkéntesség szavatolja a tiszta szándékot, az önfeláldozást, az elkötelezettséget, de kell hozzá a szervezettség is, mellyel garantálható a hatékonyság – tette hozzá.

Az esküt rendszerbeállító gyakorlat követte, amelyen a megoldandó feladatokat a Rába áradása köré építették. A mentőcsoport feladatai között szerepelt a lovas felderítő egység segítségével táborozó gyermekek kimenekítése az árvíz által veszélyeztetett kempingből, védtöltés építésével lakóingatlanok, istállók bevédése, haszonállatok kimenekítése. Ezen felül a Vasvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság bevonásával műszaki mentési, és tűzoltási gyakorlat végrehajtására is sor került.

A gyakorlat látványosra sikerült, melyet a szép számmal megjelent közönség is figyelemmel kísért, és tapsviharral gratulált az egyes elemek sikeres teljesítéséhez. A gyermekeket sem hagyták unatkozni, bemutatót tartott a Gersekaráti Kötélugró Diáksport Egyesület, majd a családi napon egész délelőttös, minden korosztálynak kellemes időtöltést nyújtó gyermekprogramokkal szórakoztatták a kicsiket és nagyobbakat.