A lakosság védelmeA lakosság védelme

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság riasztási rendszerén a lakosság riasztása légiriadó vagy katasztrófariadó elrendelésével történhet. A településeken elektromos- és kéziszirénák állnak rendelkezésre a lakosság személyi- és vagyonbiztonságának védelmére.

Riasztási sziréna jelek

Légi risztás: háromszor egymás után megismételt, 30 másodpercig tartó váltakozó magasságú hang, jelzések között 30 másodperces szünetekkel.
Katasztrófa riasztás: 120 másodpercig tartó váltakozó magasságú folyamatos hang.
Riasztási sziréna jelek feloldása: Kétszer egymás után megismételt 30 másod-percig tartó egyenletes magasságú hang, jelzések között 30 másodperces szünetekkel.

Ha megszólal a sziréna akkor figyelje az MTV-ben, a Városi Televízióban, a Kossuth Rádióban és ezen a csatornán megjelenő közleményeket ! Ha Ön meghallja az ismertetett szirénajelzéseket, akkor haladéktalanul térjen vissza lakásába vagy munkahelyére. Hallgassa a közszolgálati rádiókon, televízió- csatornákon, a helyi műsorszóró adókon leadott közleményeket, tájékoztatásokat, és a továbbiakban azok szerint járjon el.

Állítson össze készenléti csomagot, amelynek célszerű az alábbiakat tartalmaznia:

  • egészségügyi felszerelések: szappan, fogmosóeszközök, törülköző, mosószer, borotválkozó felszerelés, fésű, olló, WC-papír,
  • személyi felszerelések: ágynemű, takaró, szabadidőruha, pulóver, fehérnemű, zseblámpa, fontosabb okmányok, értékek,
  • gyógyszerek: elsősegélynyújtó sebkötöző csomag, fájdalom- és lázcsillapító-, valamint fertőtlenítő szerek, egyénileg szükséges gyógyszerek
  • szórakoztató eszközök: könyvek, zsebrádió, papír, írószer, sakk, kártya, stb.
  • élelem: 2-3 napra elegendő - nem romlandó- élelmiszer, 2-3 liter ivóvíz.
     

További hasznos információk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lakósságvédelmi oldaláról