Az Írottkő és Borostyánkő Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlata


Két járási mentőcsoport is nemzeti minősítést szerzett
2014. június 14. 11:31

Június 13-án és 14-én Kőszegen, kétnapos nemzeti minősítő gyakorlaton bizonyíthatott a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport és a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport. Mindkettő mentőcsoport sikerrel vette az akadályt, így a megszerzett minősítéssel az ország egész területén önállóan avatkozhatnak be a káresemények felszámolása során.

Június 13-án ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport és a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlata. A mentőcsoport tagokat és a gyakorlaton megjelenteket Huber László, Kőszeg város polgármestere, Ágh Péter országgyűlési képviselő, valamint Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Az igazgató beszédében kiemelte, hogy az Írottkő Mentőcsoport 1 fős légi kutató, míg a Borostyánkő Mentőcsoport 6 fős kutyás felderítő egységgel egészült ki, melyek közreműködésével a mentőcsoportok még sokoldalúbbá váltak és még hatékonyabban bevethetők a különféle kárfelszámolási feladatok során. Az ünnepélyes megnyitó együttműködési megállapodások aláírásával zárult, melyet a gyakorlati feladatok megoldása követett.

    

A gyakorlat két napon keresztül, tizenegy kárhelyszínen zajlott. A feladatok megoldásából mindkét mentőcsoport, minden egysége egyaránt kivette a részét. A műszaki kárelhárítási egységek tűzoltási, műszaki mentési, illetve vízkár-elhárítási feladatokat hajtottak végre, mint például védmű építés, megerősítés, magasítás, fóliázás, a műszaki biztonsági tisztek a területzárásban, a kárhelyszín biztosításában, megvilágításában vettek részt. A logisztikai egységek a műveleti bázis kiépítéséről, az étkeztetésről, a váltásról gondoskodtak, míg az egészségügyi egységek az elsősegély nyújtási feladatokat gyakorolták. A speciális egységeknek is bőven jutott feladat, így a Borostyánkő Mentőcsoport búvárjai kutatási-mentési feladatokat láttak el, alpinistái mélyből mentési gyakorlatot hajtottak végre, az újonnan csatlakozó kutyás felderítő egység pedig eltűnt személyek felkutatásával bizonyította felkészültségét. Az Írottkő Mentőcsoport különleges légi felderítő egységének tevékenysége pedig azt erősítette meg, hogy milyen hatékony lehet bizonyos esetekben – mint például tűz lokalizálásánál, vagy személyek felkutatásánál – ha a magasból kémlelik az eseménnyel érintett terepet.

    

A kétnapos gyakorlat szombat délután értékéléssel zárult. Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese kiemelte, hogy sokrétű és látványos feladatok álltak a mentőcsoportok előtt, de mindegyiket szakszerűen és pontosan, összeszokott csapatként hajtották végre. Mindezek alapján a gyakorlatot megfeleltre értékelte.

Az Őrség Mentőcsoport mellett immár a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport és a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport is sikeresen teljesítette a gyakorlatot, és ezzel megszerezte a nemzeti minősítést. Ezentúl az ország bármely területén önállóan vehetnek részt a kárfelszámolási feladatokban és nyújthatnak segítséget a bajbajutottaknak.