Az Írottkő Mentőcsoport rendszerbeállító gyakorlata


Megalakult az Írottkő Mentőcsoport
2013.04.06

 

Árpilis 6-án a kőszegi járás védelme érdekében megalakult az ország első járási mentőcsoportja, az Írottkő Mentőcsoport.

2013. január 1-e változásokat hozott a közigazgatás rendszerében. A megyéken belül kisebb közigazgatási egységek, járások jöttek létre, Vas megye területén összesen hét: Kőszeg, Szombathely, Szentgotthárd, Sárvár, Celldömölk, Vasvár és Körmend székhellyel.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megye biztonságának növelése érdekében minden járásban önkéntes alapon szerveződött járási mentőcsoportok létrehozását kezdeményezte.

A cél olyan gyors reagálóképességű, közösségtudattal rendelkező önkéntes polgári védelmi szervezetek létrehozása, melyek akár hóhelyzet, akár árvízhelyzet, vagy egyéb, egész járást érintő veszélyhelyzet esetén bevethetőek, és megfelelő szaktudással rendelkeznek ahhoz, hogy a minősítést követően önállóan is képesek legyenek beavatkozni.

Elsőként a kőszegi járás területének védelmére szerveződött Írottkő Mentőcsoport mutatkozott be, amely az ország első járási mentőcsoportja. Rendszerbeállító gyakorlatára és eskütételére április 6-án, Kőszegen került sor.

Az Írottkő Mentőcsoport vezetési, kutatás-mentési, műszaki kárelhárítási, egészségügyi és logisztikai egységekből tevődik össze, és összesen 36 fős tagállománnyal rendelkezik.

 

A mentőcsoport a riasztástól számított három órán belül képes árvízi, villámárvízi védekezési feladatok ellátására, úgy mint vízszivattyúzás, homokzsákolás, kimenekítés-kitelepítés megszervezése és végrehajtása, lakosság ellátásának segítése, ideiglenes befogadó helyek aktiválása.

Továbbá olyan eszközállománnyal rendelkezik – mint például tehergépjárművekkel, autóbusszal, traktorral, gépjárműfecskendővel, védőfelszerelésekkel –, amely képessé teszi a téli rendkívüli időjárásból adódó feladatok végrehajtására is. Egy esetleges hóhelyzet során képes elzárt települések, utak felszabadítására, hóban elakadt járművek mentésére, biztosítani tudja az elzárt településeken az ellátást.

Mindezen túlmenően részt vesz a kárterület felderítésében, kutatási-mentési feladatok végrehajtásában is.

Április 6-án, Kőszegen, az ünnepélyes eskütételen tiszteletét tette, és a gyakorlatot megtekintette Básthy Tamás országgyűlési képviselő, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke, valamint Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

Az ünnepségen a résztvevőket Huber László, Kőszeg város polgármestere köszöntötte, majd beszédet mondott Dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal hivatalvezetője, valamint Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendszerbeállító gyakorlat négy helyszínen párhuzamosan zajlott, melynek keretében kutatás-mentési, vízkár-elhárítási, kimenekítési-befogadási, valamint tűzoltási feladatokat hajtott végre az Írottkő Mentőcsoport. A gyakorlat látványos elemekben bővelkedett, a feladatok végrehajtása érdekében sor került többek között felügyelet melletti robbantásra, lakóházak kiürítésére, tűzgyújtásra is.

A gyakorlat első helyszínén, az első kárhelyen a feltételezett szituáció szerint épp a kőszegi vár felújítási munkálatai folytak, amikor egy robbanás hatására a várfal egy része ledőlt, és kiránduló diákok sérültek meg, egyikük el is tűnt. Az Írottkő Mentőcsoport feladata a várfal megtámasztása, az eltűnt személy felkutatása volt.

A második kárhelyszínen villámárvízi védekezési feladatot kellett végrehajtani a mentőcsoportnak, ideiglenes védművet kellett építeni. Ennél a feladatnál a feltételezett szituáció a következő volt: Kőszeg területén a több napos esőzés következtében a hegyről nagy mennyiségű lezúduló víztömegre lehetett számítani, ezért azonnal meg kellett kezdeni – a 2009-es villámárvíz tapasztalatai alapján – a veszélyeztetett területek bevédését. A Hegyalja utcában és a Várkörön a víz lakóházak elöntésével is fenyegetett, így még sürgetőbbé vált a beavatkozás, a víz elterelésére is szolgáló védmű kiépítése.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A harmadik feladat helyszínéül a Kék Huszár Vendéglő szolgált. Jelzés érkezett a megyei műveletirányítási központba, miszerint a vendéglő füsttel telítődött, és a vendégek kimenekítése, a környező lakóházak kiürítése vált szükségessé. Az Írottkő Mentőcsoportra várt a feladat. A hideg időjárásra való tekintettel melegedő buszt biztosítottak a helyszínre, és megszervezték az érintett személyek ellátását, szükség esetén az elsősegélynyújtást, mentők bevonását. A feladat célja a kitelepítés-kimenekítés gyakoroltatása volt.

A negyedik kárhelyszínen a feltételezés szerint fűnyírás közben egy földből kiálló gázvezeték megsérült, a kiáramló gáz gyújtóforrás hatására meggyulladt, és a tűz átterjedt a közelben álló melléképületre is. A gyakorlat során az tűzoltási feladatot hajtott végre a mentőcsoport.

A rendezvényt egész napos kísérő programok tették még színesebbé. Gyermekprogramokkal, foglalkoztató feladatokkal, informatikai sátorral, tűzoltó családi nappal várták az érdeklődőket, akik megtekinthették a Kőszegi Járási Írottkő mentőcsoport eszközállományát, szakfelszereléseit, továbbá bemutatkozott, tűzoltástechnikai és eszközbemutatót tartott a kilenc Kőszeg-hegyaljai Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően, még az idei évben megalakul a szombathelyi székhelyű Borostyánkő Mentőcsoport, továbbá a celldömölki járásban a Kemenesalja Mentőcsoport, a sárvári járásban a Rába Mentőcsoport, a szentgotthárdi járásban a Hármashatár Mentőcsoport, valamint a vasvári járásban a Hegyhát Mentőcsoport.