Hírek


Romkutató mentőkutyák vizsgáznak, hogy önállóan is segíthessenek
2015. május 09. 19:48
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az idei év egyik fő céljául tűzte ki a korábban létrehozott, és tavaly nemzeti minősítést szerzett járási mentőcsoportok fejlesztését. A bővítéssel hatékonyabbá válhat az esetleges kárelhárítási feladatok végrehajtása, mi több, az új egységek segítségével olyan speciális feladatokban is részt tudnak vállalni, amelyekhez ez idáig nem voltak adottak a képességek. A képességek növelése jegyében a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport nemrég kutyás felderítő egységgel bővült, melynek nemzeti minősítő gyakorlata május 9-én vette kezdetét.

A mentőcsoport kutyás egységét alkotó Kutyás Univerzum Kutyaiskola, valamint az Alpokalja Speciális Kutyás Felderítő és Mentőcsoport kutyáinak és kutyavezetőinek felkészítését Kunhegyesi Tibor, az iskola vezetője kezdte meg, majd tavaly szeptemberben Lehoczky László, a miskolci Spider Mentőcsoport a romterületen történő kutatási-mentési feladatok végrehajtására képezte ki őket.

A felkészítés során a kutyáknak meg kellett tanulniuk a bevetési területen történő viselkedés szabályait, el kellett sajátítaniuk, hogyan ismerjék fel a különböző szagokat, hogyan különböztessék meg szagminta alapján az élő, a sérült és elhunyt embert, vagy azt, hogyan kell a különböző terepeken követni az emberek nyomait. A kutyavezetők segítségével meg kellett tanulniuk, mi a feladat a romkutatásnál, a területkutatásnál, hogyan jelezzék, ha találnak valakit. A kiképzés egyik különösen fontos feladata volt, hogy kutyák és vezetőik között feltétlen bizalom alakuljon ki, hiszen csak így tudnak kárterületen hatékonyan együttműködni.

A képzések lezárultak, a mentőkutyák és vezetőik május 9-én és 10-én 36 órás nemzeti minősítő gyakorlat keretében mutatják be a képzések, gyakorlatok során tanultakat, Szombathelyen, a 11-es Huszár úti laktanyában.

A gyakorlatra a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport kutyás egységén túl az ország több pontjáról érkeztek résztvevők: szintén tanúbizonyságot tehet felkészültségéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkező Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület, valamint a Komárom-Esztergom megyei Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-Mentő Egyesület állománya.

A minősítő vizsgát, melyen mindösszesen tizenkét mentőkutya és vezetője vesz részt, a gyakorlat vezetője Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint a minősítő bizottság vezetője, Nagy Sándor tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelő-helyettes nyitotta meg.

A nemzeti minősítő gyakorlat számos látványos elemből tevődik össze. Az első vizsganap egyik feladatában romos területen eltűnt személyeket kellett felkutatni. Azonban nem volt elég csupán megtalálni a személyeket, a vizsgáztatók azt is figyelték, másképp jelzi-e a kutya, ha sérültet, vagy ha elhunyt embert talál. Értékelték, hogyan reagál ilyen esetben a kutyavezető, akinek feladata volt a kutyavezetés mellett az információ továbbítása és az elsősegély-nyújtás megkezdése is. Egyes kárterületekre csak alpintechnika segítségével, kiépített kötélpályán lehetett feljutni. Másik feladat volt a területkutatás, ahol szintén a szimatmunkát mérték fel, vizsgálták, hogy a kutyák rendelkeznek-e azokkal a képességekkel, melyek segítségével nyílt terepen, vagy épp erdős területen meg tudnak találni egy eltévedt, sérült túrázót. Az értékelés során fontos szempont volt, hogy a mentőkutyáknak nem csupán egyénileg, a vezetőjükkel, hanem a többi kutyás mentőegységgel együttműködve is végre kellett tudni hajtani a feladatukat.

A vizsga napnyugtakor sem ér véget, szürkületkor és éjszaka, csökkent látási viszonyok között szintén különféle gyakorlatok várnak a mentőkutyákra, melyek során csupán kifinomult szaglásukra, nyomkövetési képességükre hagyatkozhatnak az ebek. Ezt követően május 10-én értékelés zárja a gyakorlatot.

 

Fotó: Erdélyi Krisztián tű. ezds., Vas MKI


 

Kapcsolódó képek:

Romkutató mentőkutyák vizsgáznak, hogy önállóan is segíthessenek Romkutató mentőkutyák vizsgáznak, hogy önállóan is segíthessenek Romkutató mentőkutyák vizsgáznak, hogy önállóan is segíthessenek
>>> További képek a galériában <<<