Hírek


Jó tanácsok fesztiválozóknak, karneválozóknak, szabadtéri rendezvényen résztvevőknek
2017. augusztus 09. 08:06
A katasztrófavédelem nemcsak rendszeresen ellenőrzi a rendezvények biztonságát, hanem a szervezőket jó tanácsokkal szabályzók ismertetésével segíti a biztonsági intézkedések megtervezésében.

Természetesen a rendezvény szervezői megfelelő létszámú és felkészített biztonsági személyzetet foglalkoztatnak fesztiválok esetében, hiszen vannak betartandó tűzvédelmi előírások, amelyeket be kell tartani és biztonsági dokumentációt kell készíteni. Veszély esetén a személyzet által adott utasítások szerint kell eljárni, vagyis nagy a felelősségük abban, hogy senkit ne érjen baleset. E feltételek meglétét minden ellenőrzéskor vizsgálja a hatóság.

A legfontosabb biztonsági követelmény a szabadtéri rendezvények esetében, hogy a szabadtéri rendezvényeken tartózkodók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Ehhez jól kivilágított, sötétben is látható táblákon jelzett menekülő útvonalakra van szükség. Például a húszezer négyzetméternél nagyobb területen, vagy tízezernél több látogatót fogadó rendezvényeken kétméteres, jól látható helyeken felállított kivetítőkön kell bemutatni, hogy mi a teendő veszély esetén.

A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a rendezvények szervezői minden nagyobb szabadtéri rendezvény ideje alatt állandó kapcsolatban vannak. Amennyiben a várható időjárás azt indokolttá teszi, akár már a vihar előtt leállítható a rendezvény. 

Amennyiben már a programok megkezdése után fordul kedvezőtlenre az időjárás, tűz ütne ki, vagy bármilyen baleset történne, akkor minden esetben meg kell fogadni a hatóságok tanácsait!

  • A tömegben nyitott és csukott állapotban egyaránt balesetveszélyes lehet egy esernyő. Az eső önmagában nem jelent veszélyt, egy esőkabát is elegendő védelmet jelent.
  • A sátor sok esetben megfelelő menedék lehet, azonban figyelni kell arra, hogy ne olyan helyen legyen, ahol faágak eshetnek rá, vagy fák dőlhetnek ki. A sátor felállítási helyének megválasztásakor ügyeljen arra is, hogy ne legyenek a közelben rögzítetlen vagy instabil tárgyak.
  • Baj esetén a menekülő útvonalakat követve hagyja el a helyszínt. Ne próbáljon a helyszínről kiáramló tömeggel szembe haladni, ha szükséges, a tömeg szélén morzsolódjon le, vagy váljon ki belőle.
  • Mobiltelefonja mindig legyen feltöltött állapotban és lehetőség szerint töltsön le zseblámpafunkciót nyújtó alkalmazást.
  • Semmi esetre se meneküljön fa alá! Nemcsak a villámcsapástól kell tartani, hanem attól is, hogy a szélben nagyobb ágak törhetnek le.
  • Ne meneküljön a színpad közelébe. A színpadokon ugyan van villámhárító, de erős szél estén balesetveszélyes lehet a felépített technika.
  • Ne meneküljön szűk utcába, vagy sikátorba, hiszen minél több ember zsúfolódik össze kis helyen, annál nagyobb a baleset kockázata.
  • Egy rendezvény váratlan kiürítése alatt ne a közösségi oldalainak színesítésére, hanem a helyszín biztonságos elhagyására koncentráljon. Az élményeinek, tapasztalatainak megosztására ezután is ráér.
  • Ne akadályozza a tűzoltók, a mentők és a rendőrök szabad mozgását!

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a megye lakosságát, hogy baj esetén hívják a 112-es segélyhívó telefonszámot!

Fotó: Illusztráció