Hírek


Veszélyes üzemben tartottak gyakorlatot
2017. október 12. 17:58
Külső Védelmi Terv gyakorlatra került sor október 11-én, egy celldömölki kőolaj és üzemanyag tárolással foglalkozó gazdálkodó telephelyen.

A veszélyes üzemmel rendelkező települések esetében a veszélyeztető hatásból adódóan a településnek külső védelmi tervet kell készítenie az esetlegesen bekövetkező katasztrófa kezelésére. Ennek a tervnek a megfelelőségét háromévente gyakorolni kell, valamennyi a tervben szereplő képviselő jelenlétében. Ilyen Külső Védelmi Terv gyakorlatra került sor október 11-én, Celldömölkön is. A gyakorlat célja, hogy vizsgálja a katasztrófa esetén a tervben megjelentek megvalósulását.

A feltételezés szerint a veszélyes üzem térségét egy zivatarzóna érte el, villámcsapások kíséretében. Az egyik villám épp egy fejtés alatt álló gázolaj töltetű tartályvagonba csapott, melynek következtében a vagon kigyulladt. A villámcsapás következtében tönkre ment a tűzjelző rendszer és a vasúti lefejtő automatikus oltórendszerének vezérlése is. A helyzetet még nehezítette, hogy az oltórendszer kézzel sem lehetett elindítani. A vészjelző sziréna indítását követően a tűzjelzés is megtörtént. A tűz keletkezésekor a helyszínen a telepvezető, helyettese, a műszakvezető, két fő kezelő, egy asszisztens, két látogató és a biztonsági őrök tartózkodtak.

A gyakorlaton részt vett a celldömölki önkormányzat, a helyi önkormányzati tűzoltó parancsnokság, az érintett veszélyes üzem és a társszervek képviselői.

A gyakorlatot a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Poór Balázs tű. alezredes megyei polgári védelmi főfelügyelő „MEGFELELT”-re értékelte.

Fotó: Illusztráció, Vas MKI

 

 


 

Kapcsolódó képek:

Veszélyes üzemben tartottak gyakorlatot Veszélyes üzemben tartottak gyakorlatot Veszélyes üzemben tartottak gyakorlatot
>>> További képek a galériában <<<