Hírek


Ellenőrizték a szén-monoxid-érzékelők forgalmazását
2017. november 14. 15:21
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ellenőrzés alá vonta a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztálya a forgalomban lévő, vevők számára kínált szén-monoxid-érzékelőket.

A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztálya a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szén-monoxid-érzékelők pozitív és szén-monoxid-érzékelők negatív listája alapján 2017. novemberében is ellenőrizte Szombathely területén a forgalmazók által kínált gázérzékelőket.

Az ellenőrzés során a hatóság nem megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelőt nem talált.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája az alábbi linken megtekinthető.

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

A szén-monoxid érzékelő életet menthet, de a megfelelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

  • Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató
  • Tanácsos a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni
  • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
  • A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. Gondoskodni kell arról is, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

Fotó: Illusztráció, Barkovics Judit tű.őrnagy/ Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség


 

Kapcsolódó képek:

Ellenőrizték a szén-monoxid-érzékelők forgalmazását Ellenőrizték a szén-monoxid-érzékelők forgalmazását Ellenőrizték a szén-monoxid-érzékelők forgalmazását
>>> További képek a galériában <<<