Hírek


Megkezdődött a tűzrakóhelyek ellenőrzése
2018. február 14. 15:24
Hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindhárom kirendeltsége az erdészettel közösen az erdő területén lévő tűzrakóhelyek szabályoknak való megfelelőségét.

A Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottság egyik fő feladata az erdő és vegetációtüzek megelőzése, melynek érdekében megkezdődött az erdőterületek vizsgálata. A hatósági szakemberek a Szombathelyi, Sárvári, Vasvári és Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósággal közösen február és március hónapokban hajtják végre az ellenőrzéseket a Sárvári, Szombathelyi, valamint a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén.

A hatóság az ellenőrzések során vizsgálja, hogy a kijelölt tűzrakóhelyek megfelelnek-e a feltételeknek, illetve ellenőrzik a figyelmeztető táblák meglétét a turistaútvonalakon, pihenőhelyeken. A három kirendeltség közel húsz helyen ellenőrzi ezen időszakban az erdő- és vegetáció tűzrakóhelyeket az erdőterületeken, valamint azon termőföld területeket, amelyek az elmúlt időszakban számos esetben voltak érintettek tűz által.

Aki az erdőben tüzet gyújt, felelősséggel tartozik a tevékenységéért. Az erdőben történő tűz gyújtása csak az erdőgazdálkodó írásos engedélye esetén lehetséges, mely alól csak a kijelölt tűzrakóhelyek, valamint a vágástéri hulladékok képeznek kivételt. A vágástéri hulladékok égetése szintén csak engedéllyel történhet, az égetést a katasztrófavédelemhez írásban be kell jelenteni.

Abban az esetben azonban, ha megállapítást nyer a szándékos gyújtogatás, nem csupán bírság kiszabására kerül sor, de a tűzoltóságok vonulási költsége is a gyújtogatót terheli.

Fotó: Illusztráció