Hírek


Jelzett a szén-monoxid érzékelő Vasváron
2018. március 12. 09:17
Családi házban mentett életet a mérgezőgáz érzékelő

A Hunyadi János utcai ház fürdőszobájában jelzett be az érzékelő szombaton, ahol egy úgynevezett gázüzemű átfolyóvíz melegítőt használtak a meleg víz előállítására. A vasvári önkormányzati tűzoltók az épületet átszellőztették, személyi sérülés nem történt. A gázművek szakemberei a házat a gázszolgáltatásból kizárták, a lakók az épület fűtését más módon megoldották.

A szén-monoxid érzékelő életet menthet, és meg is tette a berendezés ebben az esetben is. Ezek nem csak a fűtési szezonban, hanem azon túl is biztonságot nyújtanak ott, ahol gázüzemű, nyílt égésterű, átfolyó vízmelegítő berendezés üzemel. Azonban a megfelelőszén-monoxid érzékelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

Javaslat:

  • Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató
  • Tanácsos a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni
  • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
  • A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. Gondoskodni kell arról is, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.