Hírek


Iváncon és Csákánydoroszlón tartották az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlatát április 13-14-én.
2018. április 14. 14:36
A gyakorlat szerint a térségben lehulló nagy mennyiségű csapadék és a Rába völgyében kialakult rendkívüli árvíz levonulása miatt mozgósítani kellett a területi rendeltetésű Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoportot, és a védekezési munkálatok sokasága, az abban részt vevő szervek leterheltsége miatt a Csákánydoroszlói Települési Mentőcsoportot.

Április 12-én, csütörtökön hajnalban értesítették az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoportot, hogy péntek délután 3 órakor jelenjen meg a megalakítási helyen, Iváncon a Turistaszállón. A Csákánydoroszlói Települési Mentőcsoport pénteken a koraesti riasztás után a Csákánydoroszló Község Polgármesteri Hivatalában a megalakítási helyén állt készen, hogy az eligazítás után a megkezdhessék a feladatok végrehajtását. 

Több helyszínen és több időpontban, folyamatosan dolgoztak a csapatok. Az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport Fritz József mentőcsoport parancsnok vezetésével, a Csákánydoroszlói Települési Mentőcsoport pedig Horváth István polgármester vezetésével közösen, összehangoltan hajtotta végre a feladatokat. Az első kárhelyen tűzoltási és műszaki mentési feladattal találták szemben magukat: önállóan eloltottak egy lángoló gépjárművet, és az egészségügyi alegység bevonásával ellátták a „közúti baleset” során a járműbe beszorult sérülteket, valamint a baleset következtében veszélyesen megdőlt fát távolították el.

Ezt követően az extrém nagy mennyiségű csapadék hatására megcsúszott vízelvezető rézsűjének megtámasztását végezték. Ezzel védve a környezetében található lakóingatlanokat és az önkormányzati utat. Ezen kívül különféle árvízvédelmi feladatok ellátása során bizonyítottak a csapatok. A vízkárelhárítási komponens nyúlgátat épített, buzgárt fogott el, lakóházat védett a víztől, valamint árvíz sújtotta területről telepített ki embereket. A műszaki és kárfelszámoló egység romosodott épület falát támasztotta meg. Az árvízi védekezésben szakértőként közreműködött a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembere, az ő szakmai útmutatása mellett épült ki a nyúlgát, hajtották végre a csapatok a buzgár megfogást és lakóház bevédési feladatot.

Az önkéntes csapatok erőt és fáradságot nem kímélve, fegyelmezetten, közös erővel igyekeztek megfelelni az árvízi és kárfelszámolási helyzetekre kidolgozott alapvető szakmai követelményeknek, amelyeket a Nemzeti Minősítési Rendszer rögzít. A két nap folyamán öt kárhelyszínen folyamatosan 110 ember dolgozott, összesen 36 órán keresztül. 

A kétnapos gyakorlaton részt vett Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, és gyakorlatirányítóként Seper András tű. ezredes, igazgató-helyettes, valamint Dr. Endrődi István tű. ezredes a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke.

A gyakorlat végrehajtását a Vas Megyei Védelmi Bizottság, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség, a Vas megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség, Csákánydoroszló és Ivánc önkormányzatai, valamint a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatta.

A minősítő bizottság vezetője, Jackovics Péter tű. ezredes, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főosztály, főosztályvezetője megfeleltre értékelte az Őrség és a Csákánydoroszlói Települési Mentőcsoportok nemzeti minősítő gyakorlatát. A minősítő bizottság tagjaként jelen volt Sárossy Gábor tű. alezredes, Beke Zoltán tű. alezredes, valamint Vízi Ottó tű. alezredes megyei polgári védelmi főfelügyelők.

A minősítésről

A Nemzeti Minősítő Rendszer egy szakmai minimum követelményrendszer. Teljesítése jogosítja fel a mentőcsapatokat arra, hogy lezárt kárterületen beavatkozást végezhessenek.

Megszerzéséhez szigorú egészségügyi, szakmai és technikai feltételeknek kellett megfelelni a csapatoknak, hogy a kutatási, mentési és kárfelszámolási szakfeladatok területi szinten történő ellátásában részt vehessenek, illetve az elsődleges beavatkozó erők munkáját szakszerűen segíthessék.

Az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport, valamint a Csákánydoroszlói Települési Mentőcsoport a minősítési rendszer követelményeinek teljesítésével bebizonyította, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. Szakszerűen, önállóan, szervezetten dolgozott, hogy ezentúl az ország bármely területén segítséget nyújthasson a bajbajutottaknak.

Fotó: Egyed László tű. alezredes Vas MKI


 

Kapcsolódó képek:

Iváncon és Csákánydoroszlón tartották az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlatát április 13-14-én. Iváncon és Csákánydoroszlón tartották az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlatát április 13-14-én. Iváncon és Csákánydoroszlón tartották az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlatát április 13-14-én.
>>> További képek a galériában <<<