Hírek


Szabadtéri tűzesetek a hétvégén
2018. április 16. 11:00
A szombathelyi hivatásos és a kőszegi önkormányzati tűzoltók fékezték meg a tüzeket.

Fás-bokros terület égett mintegy fél hektáron a 87-es főút mellett Szombathely közelében pénteken a délutáni órákban. A tűzhöz a szombathelyi hivatásos tűzoltók vonultak, akik két vízsugárral a tüzet körbehatárolták, majd eloltották a lángokat. A tűzben nem sérült meg senki.

Autógumi és hulladék égett, amely az aljnövényzetre is átterjedt, Kőszegen, a Felsőerdő úton, szombaton délután.  Mintegy harminc négyzetméteren keletkezett tüzet a kőszegi önkormányzati tűzoltók fékezték meg, akik egy vízsugárral eloltották a lángokat. A tűzben nem sérült meg senki.

A szabadtéri tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Vas megye területén az összes önkormányzat rendeletben szabályozta a  zöldhulladék-égetést, amely településenként eltérő lehet.
  • A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A szabályok megszegése szankcionálható, tűzvédelmi bírsággal sújtható!

Fotó: Lakatár Gábor tű. alezredes/ Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség