Hírek


Harmadik ülését tartotta az Aratási Koordinációs Bizottság
2018. július 17. 12:51
2018. június 25-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóságán megalakult az Aratási Koordinációs Bizottság.

A bizottság egyik tagja a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselője. Igazgatóságunk az illetékességi területén található kiterjedt mezőgazdasági területek okán kiemelt figyelmet fordít az aratási időszak tűzvédelmére. A bizottság megismerhette a megye területén végrehajtott aratási gépszemlék számát, és az aratáshoz kapcsolódó tűzvédelmi szabályokat. A mezőgazdasági vállalkozók képviseletét ellátó szervezetek képviselőit kérte, hogy az alapvető jogszabályi előírásokra hívják fel tagságuk figyelmét. A bizottságban helyet kapott többek között a megyei rendőr-főkapitányság, a Megyei Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Vas Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviselője. A bizottság célja, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a betakarítási munkálatokat és heti ülésein feltárja az esetleges problémákat, hogy arra közösen intézkedéseket tegyenek, tájékoztassanak.

Vas megyében a betakarítás megkezdése óta öt esetben volt szükség az aratással kapcsolatban kialakult tűzesetek felszámolására, a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért fontosnak tartja a hatékony tűzmegelőzést.

Az aratás, betakarítás fontos tűzvédelmi szabályai

A kalászos termény betakarítását a közút és a vasútvonal mentén kell először elvégezni. A learatott kalászos terményt, szalmát a vasútállomástól legalább 100 méter távolságon belül el kell távolítani, és legalább 3 méter széles védőszántást kell alkalmazni.

A gabonatáblán a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben nem szabad dohányozni.

A szalmaösszehúzást és a kazalozást végző erőgép az összehúzott szalmát és kazlat csak olyan távolságra közelítheti meg, hogy az erőgép égésterméke vagy annak elvezető csöve gyújtási veszélyt ne jelentsen.

A szalmaösszehúzásban és a kazalozásban részt vevő erőgépet a ráhullott szalmától, szénától rendszeresen meg kell tisztítani.

Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert.

A szabadban összerakott kazlak között a nagyobb kazalmagasság háromszorosát, de legalább 20 méter távolságot kell tartani.

A kazlakat úgy kell elhelyezni, hogy a második sorban levő kazal az előző sorban levő két kazal közé kerüljön.

Építményektől, vasúti vágányoktól legalább 100 méter, közúttól, erdőtől, lábon álló gabonától legalább 25 méter és nagyfeszültségű, föld feletti villamos vezetéktől a legfelső villamos vezeték és talaj közötti távolság háromszorosa, de legalább 20 méter tűztávolságot kell tartani.

Az előírások figyelmen kívül hagyása, vagy az emberi gondatlanság tűz kialakulásához vezethet, ezért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a gazdálkodók figyelmét a fenti szabályok betartására!

Fotó: Illusztráció