Hírek


A vizek veszélyeire hívjuk fel a figyelmet!
2018. augusztus 10. 09:49
Tovább folytatódik a meleg nyári idő, egyre több gyermek tölti szabadidejét a vízparton. Arra figyelmeztetjük a szülőket, hogy ne engedjék a gyerekeket fürdeni ott, ahol nincs kijelölt fürdőhely

Az elmúlt években nem kellett a nyári szünetben vízből fürdő gyermeket, vagy felnőttet menteni a tűzoltóknak vagy más szervezeteknek Vas megyében. Ennek ellenére hívjuk fel a figyelmet, hogy csak és kizárólag kijelölt fürdőhelyen szabad a fürdőzés. Vigyázzunk az alkoholfogyasztással is, ezt követően ugyanis tilos a fürdőzés, továbbá jóllakottan, tele gyomorral sem ajánlatos a vízbe menni. A gyengén úszók biztonságuk érdekében csak sekély vízben fürödjenek. Amennyiben valamilyen használati tárgy elsodródik a vízben, lehetőleg ne ússzanak utána, hiszen ezzel az életüket kockáztatják!

A vízi járművek használata is fokozott figyelmet igényel, csak a megfelelő szabályok betartásával és képesítések mellett lehet ezeket használni. A kisebb hajókat, csónakokat, kenukat tizennégy év feletti, evezésben gyakorlott és a hajózási szabályokat ismerő személy használhatja.

Szinte minden baleset az emberi felelőtlenség miatt történik. Mentéskor mindig az első és legfontosabb szabály az, hogy a mentő személye biztonságban legyen.

Baj esetén először mindig hívjunk segítséget és csak utána gondoljuk át, hogy mi tudunk-e tenni valamit a bajbajutott kimentésében. Minél körültekintőbben járjunk el, saját életünket sohase kockáztassuk! Aki nem százszázalékosan biztos a technikai és fizikális felkészültségében, semmiképp se induljon az illető megmentésére. A bajba jutott ember önkéntelenül is veszélybe sodorhatja a mentő személy életét! Míg a szakszerű segítség megérkezik, megpróbálhatjuk például kötéllel vagy bottal segíteni a fuldoklót, miközben a stresszoldásról sem feledkezünk meg, fontos a folyamatos szemkontaktus és nyugtatás.

Ha azt észleljük, hogy valaki bajba került, azonnal hívjuk segítséget a 112-es segélyhívó telefonszámon!

Fotó: Illusztráció