Hírek


Sikeres volt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon szervezett véradás
2018. október 11. 11:52
Idén is megtartotta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Magyar Vöröskereszttel közösen a szervezett véradását a Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából október 11-én.

A Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki, akkor október második szerdájára tették, később október tizenharmadikát nevezték ki világnapul. Ez a nap arról szól, hogyan tudják világszerte az emberek és a közösségek csökkenteni a katasztrófáknak való kitettségüket és minél jobban tudatosítani azt, milyen fontos kézben tartani a rájuk leselkedő veszélyeket. Az ENSZ minden évben valamilyen célt is kijelöl. A világnap idei témája illeszkedik a 2016-ban elindított, a katasztrófakockázatok csökkentését célzó Sendai Seven kampányba. 2018-ban a Sendai Keretrendszer hét célkitűzése közül a harmadik áll a középpontban: eszerint 2030-ig el kell érni, hogy csökkenjen a katasztrófák okozta gazdasági károk GDP-hez viszonyított aránya.

Véradó bárki lehet, aki egészséges, és elmúlt tizennyolc, de kevesebb, mint hatvanöt éves, és a helyszíni orvosi vizsgálat nem tárt fel kizáró, vagy halasztó okot. Utóbbiak közé tartozik például a füllyukasztás, a friss tetoválás, ilyenek a kisebb műtétek is, ezek után három hónapot, nagyobb műtétek esetén ennél is többet kell várni a véradással. A jelentkezők egy kérdőívet töltenek ki, amelyben betegségekre, szokásokra vonatkozó kérdések is vannak. Aki megfelelt a szűrésen, attól egy-egy alkalommal négy és fél deci vért vesznek le, ez egy átlagos, normál állapotban lévő felnőtt számára nem megterhelő.  

A világnap alkalmából szervezett véradás többéves múltra tekint vissza a katasztrófavédelemnél. Az igazgatóság állományából közel harmincan jelentek meg a véradáson, ezzel is hozzájárulva az ország vérkészleteinek feltöltéséhez.

Fotó: Balogh Eszter tű. ftőrm./Vas MKI, Egyed László tű. alez./Szombathely KvK


 

Kapcsolódó képek:

Sikeres volt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon szervezett véradás Sikeres volt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon szervezett véradás Sikeres volt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon szervezett véradás
>>> További képek a galériában <<<