Hírek


Képzés az elektromos autók kezeléséről
2019. január 10. 12:15
Elméleti és gyakorlati képzést tartanak a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól kapott teljesen elektromos meghajtású személyautókból, amelyek a jövőben hatósági ügyintézést segítik.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elektromobilitás elterjesztésének jegyében központi forrás felhasználásának köszönhetően kettő elektromos gépjárművet kapott, amelyek a hatósági és ellenőrzési feladatokat végző kollégák munkáját segítik a jövőben. Az autó egy feltöltéssel akár háromszáz kilométert is képes meg tenni. A jármű elektromos fogyasztóit nagy fényerejű, alacsony energiafogyasztású, fejlett LED-technológiával látták el. Az e-Golf technológiai megoldásai révén és belső terének stílusos dizájnelemekkel történt kialakítása miatt is kifejezetten modern, emellett számos, vezetést segítő elektronikai rendszerrel szerelték fel. A jármű lítium akkumulátorát három különböző módon lehet tölteni: hálózatról szabványos dugaszoló aljzaton keresztül, ami 13 órát vesz igénybe, a nagy kapacitású megoldást választva 8 óra alatt feltölthető, az úgynevezett CSS gyorstöltő rendszert használva pedig fél óra alatt 80 százalékra tölthető fel.

Az elméleti képzés során Ihász Norbert tűzoltó százados részletesen bemutatta az elektromos járművek használatát, kiemelve a belső égésű járművektől eltérő legfontosabb eltéréseket. Részletezte a jármű töltésének lehetőségeit kiemelte a gazdaságos vezetés fontosságát, mellyel jelentős energiát takaríthatnak meg a jármű vezetői, így növelhetik a megtehető hatótávolságot.

Az elkövetkező napok során a hatósági feladatokat ellátok több órás gyakorlati vezetéstechnikai képzésben is részesülni fognak, hogy az új járműveket a lehető leggazdaságosabban használhassák a hatósági ügyintézések során.

Fotó: Egyed László tű. alezredes Szombathelyi KVK


 

Kapcsolódó képek:

Képzés az elektromos autók kezeléséről Képzés az elektromos autók kezeléséről Képzés az elektromos autók kezeléséről
>>> További képek a galériában <<<