Hírek


Nyáron is veszélyes a szén-monoxid
2019. augusztus 12. 10:23
Odafigyeléssel és felelős magatartással a balesetek megelőzhetőek.

Szén-monoxid érzékelő jelzett be egy büki apartman gázkazánnal közös helyiségben, a Honfoglalás utcában szombaton délelőtt. A csepregi önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt az ott lakók az ablakokat kinyitották, a szellőztetést elvégezték. Az egység méréseket végzett a helyszínen, de mérőműszereik nem tudták kimutatni az ingatlan levegőjében az egészségre ártalmas szén-monoxid szintet, majd a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereket.

Egy szombathelyi lakásban szólalt meg a szén-monoxid érzékelő a Széll Kálmán utcában szombaton a késő esti órákban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók méréseket végeztek az ingatlan fürdőszobájában, de mérőműszereik nem tudtak kimutatni szén-monoxid szintet a lakás levegőjében. Az egység a helyszínre kérte a gázszolgáltató szakembereket, akik megállapították, hogy a gázkészülék el volt tömődve, ezért a berendezés használatát megtiltották.

A nagy kánikula miatt a kémények huzathatása megszűnhet, de szélsőséges esetben a visszájára is fordulhat, így az égésterméket - és vele együtt a szén-monoxidot az áramlat visszavezeti a lakás légterébe.

A lakosság nyáron is használ melegvizet és nagyon sok háztartásban ezt nyílt égésterű tüzelő-fűtő berendezések (a készülékben látszik a láng) állítják elő (pl. átfolyós fürdőszobai vízmelegítő, nyílt égésterű gázkazán). Még egy tökéletesen karbantartott nyílt égésterű tűzelő-fűtő berendezés is képes bármikor meghibásodni, ezért nagyon fontos, hogy aki ilyen készülékeket használ, annál legyen otthon szén-monoxid-érzékelő!

Fotó: Illusztráció