Hírek


Vas megye felkészült a télre
2019. november 08. 13:30
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a társszervek bevonásával tartott téli felkészülési koordinációs értekezletet a megyei sajtójelenlétében november 8-án a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szombathelyi üzemmérnökségének telephelyén.

Az értekezletet Seper András tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg. Az ezredes beszélt a katasztrófavédelem általános téli feladatairól. Hangsúlyozta, hogy a tömeges jelzések gyakorlása a téli időszakot megelőzően kiemelt feladat. A műveletirányítási ügyeleten ugyanis ezen időszakban, rendkívüli helyzet esetén akár ezerötszáz jelzés is beérkezhet, amit kezelni kell. Beszélt az önkéntes tűzoltók és a járási, megyei mentőcsoportok téli beavatkozások alkalmával való helytállásáról. Elmondta, hogy a polgári védelmi szakterület az elmúlt időszakban ellenőrizte a kockázati helyszíneket és a melegedőhelyeket. Vas megyében kétszázhetven melegedőhely húszezer ember befogadására alkalmas. Az iparbiztonsági szakterület felső, alsó és küszöbérték alatti üzemek ellenőrzésére szentelt kiemelt figyelmet. A 2,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek kényszervárakoztatására mintegy tizennyolc helyszínen van lehetőség Vas megyében a téli időszakban. Az ezredes ezen kívül beszélt a fő lakosságvédelmi feladatokról, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a téli időjárási viszonyok között ki-hogyan induljon útnak és milyen eszközöket tartson magánál.

Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára elmondta, hogy december 12-én a polgármesterek és a közbiztonsági referensek részére is felkészítést kezdeményeznek, amelynek központjában a téli időjárási anomáliák és az azokra való felkészülés is áll. Felhívta a társszervek figyelmét a kiértesíthetőség fontosságára, amelyhez naprakész kontaktok szükségesek.

Horváth László a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója beszélt a téli előkészítési munkálatokról, a téli védekezés típusairól. Elmondta, hogy idén ötvennégy kilométerre való hóvédművet építettek ki a közutak mellé. A Vas megyei igazgatóság harminckét géppel és hatvannyolc egyéb géppel lát neki a téli időszaknak. Az utak síkosságmentesítését mintegy tizenegyezer tonna sóval végzik majd.

Ezt követően a Vas Megyei Védelmi Bizottság Katasztrófavédelmi Munkacsoportjába delegáló szervezetek beszámoltak arról, hogy a téli időszakban a veszélyelhárításban résztvevő, a közösségi közlekedést szervező és végző szervezetekkel, továbbá a közüzemi szolgáltatókkal együttműködve, milyen intézkedéseket tettek, vagy tesznek annak érdekében, hogy a megye lakosságának biztonsága és ellátása a téli hónapokban is garantált legyen.

Az értekezlet végén a résztvevők megtekintették a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szombathelyi Üzemmérnökségének gépjárműparkját, ezzel együtt a gépjárműszemle is kezdetét vette a megyében.

Fotó: Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI


 

Kapcsolódó képek:

Vas megye felkészült a télre Vas megye felkészült a télre Vas megye felkészült a télre
>>> További képek a galériában <<<