Fontos a szén-monoxid érzékelő beszerzése!

2020. február 21. 11:50

A szén-monoxid érzékelő idejében felhívta volna a család figyelmét a lakásban lévő szén-monoxid jelenlétére.

A szombathelyi hivatásos tűzoltókat riasztották egy szombathelyi légbeejtő nélküli szigetelt műanyag nyílászárókkal ellátott lakáshoz, ahol egy kisgyermek rosszul érezte magát a Stromfeld Aurél utcában csütörtökön este. Az egység méréseket végzett az ingatlanban, mérőműszereik kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a lakás levegőjében. A tűzoltók a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereket. Az ingatlan nem rendelkezett szén-monoxid érzékelő berendezéssel. 

A szén-monoxid érzékelők a CO mérgezések megelőzését szolgálják, de csak ha azok hitelesített és bevizsgált műszerek. A vészjelző elhelyezése is kritikus fontosságú. Ideális esetben minden olyan helyiségben kell vészjelzőt használni, ahol tüzelőberendezés található. Erősen javasolt vészjelzőt tenni a hálószobákba és azokba a helyiségekbe is, ahol sok időt tölt az ember.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet néhány fontos teendőre:

  • Ne üzemeltesse egyszerre a konyhai páraelszívót és a fürdőszobai vízmelegítőt!
  • A szén-monoxid felhalmozódása nem csak a fűtési szezonban veszélyeztető tényező, egész évben problémát jelenthet.
  • Kérjen azonnali orvosi segítséget (Központi segélykérő: 112), ha szén-monoxid-mérgezés tünetei jelentkeznek - fejfájás, hányinger, eszméletvesztés – és   tájékoztassa az orvost, hogy feltételezhetően szén-monoxid-mérgezésről van szó!
  • Ha jelez a mérőműszer, akkor nyissa ki az összes ajtót és ablakot, a helyiségeket alaposan szellőztesse ki, hogy a szén-monoxid szint csökkenjen!
  • Páraelszívó beépítése előtt kérje ki szaktervező véleményét!