Évértékelő értekezlet a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen

2020. február 21. 13:47

A megyei értekezletet követően a katasztrófavédelmi kirendeltségek sorában elsőként a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tartott évértékelő értekezletet február 21-én.

Az értekezlet elöljárója Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója volt, az eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Kovács Györgyi a Szombathelyi Járási Hivatal vezetője, Nyima Tamás bv. ezredes, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Dr. Gulyás Ferenc r. ezredes a Szombathelyi Rendőr-kapitányság rendőrkapitánya, Stubán Tamás r. ezredes, a Kőszegi Rendőr-kapitányság rendőrkapitánya, valamint Kelemen Krisztián, Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke. 

Lakatár Gábor tű. alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője szóbeli kiegészítésében jelentett az elmúlt év jelentős tűzoltói beavatkozásairól, mint a vasszécsényi állattartó telepen keletkezett, acsádi szabadtéri, vagy büki családi háztűzről. A szombathelyi társadalmi tevékenységek között említette többek között a „Nyitott szertárkapuk” rendezvényen, vagy a „Neked munka, nekem álom” kezdeményezésben való részvételt. A kirendeltség kiemelkedő volt sporttevékenységben, de gyakorlatokat és képzéseket is bőven tartott az elmúlt évben. Három települési mentőcsoport alakult a térségben, míg az önkéntes tűzoltó egyesületek, önkormányzati tűzoltóparancsnokságok, mentőcsoportok is bőven részesültek pályázati támogatásokban. Az alezredes kitért a fejlesztésekre is, így a 2020-as évben megvalósuló Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szertárfelújítására. Szóbeli kiegészítése végén az alezredes meghatározta a kirendeltség fő feladatait, így többek között a gyakorlatorientált képzések előmozdítását, a hatósági munka szinten tartását, a katasztrófavédelmi mobil labor gyakorlatokba való bevonását, mentőcsoportokkal való folyamatos kapcsolattartást, beavatkozásokról, eseményekről rövid videók készítését, kritikus infrastruktúravédelmi gyakorlat szervezését, a megelőző tevékenység folytatását. 

Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, igazgató beszédében megköszönte a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség elmúlt évi munkáját és meghatározta az elkövetkezendő év célkitűzésit. Az igazgató feladatként határozta meg a szabadtéri tűzesetek, tűzhalálesetek, téves jelzések számának csökkentését, a lakosság körében tett megelőző tevékenység folytatását, ügyfélbarát hatósági feladatellátást, az önkéntesség szerepvállalásának erősítését. Célként határozta meg továbbá a járási mentőcsoportok és települési mentőszervezetek rendszerben tartását, az önkéntes, önkormányzati tűzoltóságok, valamint mentőcsoportok pályázati sikerességének elérését, rendezvények megszervezésében való részvételt. Fontos az állomány folyamatos képzése, tudásszintjének fejlesztése, a biztonságos és magas szintű feladatellátás, a határon túlnyúló kapcsolatok fejlesztése, gyakorlati képzések ütemezett végrehajtása, a társszervekkel való közreműködés és az időarányos, ésszerű, szakszerű és költséghatékony gazdálkodás. Beszéde végén megköszönte a társszervek segítségét és munkáját, valamint a 2020. évre is hasonló, egymásra támaszkodó munkavégzést kért. 

Dr. Kovács Györgyi, Szombathelyi Járási Hivatal vezetője megköszönte a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2019. évben végzett munkáját és együttműködési támogatását ajánlotta fel az elkövetkezendő évre. 

 

Fotó: Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI