Tartalomjegyzék

Nyáron is veszélyes a szén-monoxid

2020. június 29.

Sokan a fűtési szezonhoz kötik ezeket az eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget. Fontos, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe. Az elmúlt hétvégén a Vas megyei tűzoltó egységeket is riasztották szén-monoxid szivárgáshoz Kőszegszerdahelyen.

A fürdőszobában lett rosszul egy gyermek egy kőszegszerdahelyi családi házban, a Hegyi úton szombaton délután. A helyszínre a kőszegi önkormányzati és a kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltókat riasztották. A tűzoltók méréseket végeztek az ingatlanban. Mérőműszereik kimutatták a fürdőszobában magas szén-monoxid koncentrációt, ezért a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereket. A tűzoltók ezt követően átszellőztették az ingatlant, a gázszolgáltató pedig leszerelte a gázórát az ingatlanban. 

Nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség befolyásolhatja a kéményhuzathatását. Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, ami gyengíti a kémény huzathatását. Visszaáramláshoz vezethet továbbá a karbantartatlan gázkészülék, illetve azon háztartási eszközök, amelyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Ilyenek a konyhai szagelszívók, a ventillátorok és a klímaberendezések is. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel egyidejűleg használni. A tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai.

További információk az alábbi linkekre kattintva találhatók:

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/1895/a-futesi-szezon-vegeztevel-is-szamolni-kell-a-szen-monoxid-veszelyeivel

Fotó: Kőszegszerdahely ÖTE