Tartalomjegyzék

Füst- és szén-monoxid-érzékelőkkel a biztonságért

2020. október 28.

Az eszközök beszerzése pár ezer forintba kerül, azonban életeket menthetnek, ugyanis felhívják a család figyelmét az otthonokban keletkező szén-monoxid vagy füst jelenlétére.

Szinte nem telik el úgy hét, hogy a Vas megyei tűzoltókat ne riasztanák szén-monoxid szivárgáshoz, vagy otthonokban keletkező tüzek eloltásához. Idén ezidáig 36 esetben kellett szén-monoxid szivárgáshoz, míg 128 alkalommal otthonban keletkezett tüzek eloltásához vonulnia az egységeknek. Felelős magatartással a balesetek megelőzhetőek. 

A szén-monoxid érzékelők a CO mérgezések megelőzését szolgálják, de csak ha azok hitelesített és bevizsgált műszerek. A vészjelző elhelyezése is kritikus fontosságú. Ideális esetben minden olyan helyiségben kell vészjelzőt használni, ahol tüzelőberendezés található. Erősen javasolt vészjelzőt tenni a hálószobákba és azokba a helyiségekbe is, ahol sok időt tölt az ember.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet néhány fontos teendőre:

  • Ne üzemeltesse egyszerre a konyhai páraelszívót és a fürdőszobai vízmelegítőt!
  • A szén-monoxid felhalmozódása nem csak a fűtési szezonban veszélyeztető tényező, egész évben problémát jelenthet.
  • Kérjen azonnali orvosi segítséget (Központi segélykérő: 112), ha szén-monoxid-mérgezés tünetei jelentkeznek - fejfájás, hányinger, eszméletvesztés – és   tájékoztassa az orvost, hogy feltételezhetően szén-monoxid-mérgezésről van szó!
  • Ha jelez a mérőműszer, akkor nyissa ki az összes ajtót és ablakot, a helyiségeket alaposan szellőztesse ki, hogy a szén-monoxid szint csökkenjen!
  • Páraelszívó beépítése előtt kérje ki szaktervező véleményét!

Füstérzékelőket és szén-monoxid-érzékelőket juttatott el október 27-én valamennyi katasztrófavédelmi igazgatósághoz az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A katasztrófavédelem célja az, hogy erősítse az emberekben annak fontosságát, hogy aktívan részt vegyenek saját biztonságuk megteremtésében.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság legfontosabb célkitűzése a tűzmegelőzés, valamint a szén-monoxid-mérgezések megelőzése. Ennek érdekében nemcsak figyelemfelhívó kampányokat, előadássorozatokat és képzéseket szervez a bizottság, hanem lehetőségeihez mérten eszközöket is biztosít a családoknak ahhoz, hogy erősíthessék otthonuk biztonságát. 

A testület jóvoltából már évek óta hagyomány, hogy a területi bizottságok kapcsolatba lépnek rászoruló családokkal, és kézzelfogható, konkrét segítséget, azaz eszközöket, füst- vagy szén-monoxid-érzékelőket adnak át nekik. A berendezések felszerelésében is segítséget nyújtanak a katasztrófavédelem szakemberei. 

Kedden nyolcszázötvenöt füstérzékelő és négyszáz szén-monoxid érzékelő került ki a raktárból, hogy rövidesen már egy-egy család otthonában tegyen jó szolgálatot. A berendezéseket a területi tűzmegelőzési bizottságokon keresztül kapják meg a családok, azok hamarosan megfelelő helyükre is kerülnek. Az elosztáskor a rászoruló családok szociális helyzetét, a veszélyeztetettséget, és a családtagok számát vették figyelembe a szakemberek.

Fotó: Illusztráció