Bemutatkozik a Vaskeresztesi Független Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2021. április 06. 09:36

A község önkéntes tűzoltósága a Pinka-völgye tűzoltó testületei között az egyik legelső szervezetként alakult. Wölfinger József tűzoltóparancsnokkal beszélgettünk.

– 1889-ben jött létre a Vaskeresztesi Független Önkéntes Tűzoltó Egyesület elődje, de csak egy évvel később jegyezték be. 1969-ben, 17 évesen lettem tagja az ifjúsági csapatnak. Az elődömet, Pehm Jánost és társait gyakran láttam a Pinka- híd mellett a papház előtt gyakorlatozni. Gyerekként eldöntöttem, közéjük akarok tartozni. Bár kis falu a miénk, abban az időben is nagyszerű tűzoltóság működött itt. 1985, Pehm János halála óta látom el a parancsnoki teendőket. Elsőként a „papíron” 49 fős létszámon faragtam. Egy év gondolkodási időt adtam mindenkinek, miután megkérdeztem, ki marad tevékenyen. Huszonketten válaszoltak igennel, azóta állandó ez a szám – mondja a parancsnok.

1989-ben váltak ki az öt falut tömörítő egyesületből. A régi tanácsháza épülete melletti kis garázs fogadta be gépjárművüket, egy utánfutót és néhány „egérrágta” tömlőt. Akkoriban telepedett le ott a cumigyár – az üzem és az önkormányzat támogatásával, valamint hatalmas társadalmi munkával kezdték építeni a hárombeállásos tűzoltószerházat, amit 1999-ben avattak fel. 2011-ből emlékezetes a zászlószentelési ünnepség, 2015-ben ülték a 125 éves jubileumot. A szerház egyik részében egy orrszivattyúval felszerelt személyszállító tűzoltóautó áll – még szükség lehet rá. Az önkormányzat vásárolta a mostani Steyr gépjárműfecskendőt, amivel 2 ezer liter vizet tudnak vinni. Tavaly a Magyar falu programban ötmillió forintot nyertek. Ezt az önkormányzat megtoldotta még 1 millióval, és januárban egy szinte új személyszállító autót vásároltak, más pályázatokon felszereléseket nyertek. Szerházuk külső felújítást kapott önkormányzati segítséggel, tavaly a belseje is megújult.

A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal kötött együttműködési megállapodás értelmében Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő és Pornóapáti tartozik még vonulási területükhöz, ÖTE I. kategóriájú egyesületté nyilvánították őket. Külön megállapodást kötöttek a MAM-mal, tűzvédelmükre fokozottan ügyelnek.

– Tizennyolcan végeztek 40 órás alaptanfolyamot, rajtam kívül még egy tagnak van tűzoltásvezetői végzettsége, kettőnek PAV 1. vizsgája, 12-14 fő vonul aktívan. Nem vagyok már fiatal, de velük öröm dolgozni. Büszkeség, hogy mióta a riasztások a központból érkeznek, minden alkalommal tudtunk vonulni és beavatkozni. Legtöbbször elsőként érkezünk a káresemények helyszínére – tudjuk meg a parancsnoktól.

Az idén eddig hét riasztást kaptak: vonultak balesethez egy síkos reggelen. Néhány hete éjjel a felsőcsatári hegyen egy melléképület égett, de kémény- és nádastűzhöz is hívták őket. Wölfinger József egy gattertüzet és egy 1986. januári esetet említ még: hajnalban egy családi ház teteje kapott lángra. Kemény mínuszok voltak, az utakon tükörjég. A kútból nyertek vizet, egymásnak adták a vödröket, úgy oltottak, így csak a kémény mellett égett le a tető.

Szóba kerül az is, hogy minden központi tűzoltórendezvényen részt vesznek. Ilyen a megyei tűzoltónap, a 14 emeletes lakóházban tartott lépcsőfutóverseny vagy 2018- ban a TFA-HUNGARY-Bük, az ország legerősebb tűzoltója verseny. Három bátor tűzoltójuk – Binder Tamás, Eberhardt Dániel és Kovács Tamás – remekelt a kétnapos gyilkos megmérettetésen.

Sok évtizedes hagyomány, hogy a tűzoltók szervezik a kétnapos farsangzárót. Jó kapcsolatot ápolnak az önkormányzattal, a Vaskeresztesi Hagyományőrzőkkel, az egyházközségi tanácsadó testülettel is.

Fotó: Horváth Balázs/Vas Népe