Bemutatkozik az Egyházashetyei Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület

2021. május 10. 10:09

Az Egyházashetyei Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület nevéből adódóan kettős feladatot lát el: egyaránt felel a település tűz- és közbiztonságáért.

Egyházashetyén 1882 óta létezik önkéntes tűzoltómozgalom. Tóth András parancsnok elmondása szerint a kezdeti lelkesedés az 1990-es évek elejére teljesen elfogyott. 2008-ban csalók jelentek meg a településen, a helyiek nem érezték teljes biztonságban magukat. Ekkor lakossági kezdeményezésre alakították meg újra és jegyeztették be az egyesületet, ami jelenleg 36 tagot számlál – ez nagyjából a lakosság tíz százalékát fedi le. Minden tagjuk önkéntes tűzoltó és polgárőr, mindegyikük rendelkezik a megfelelő képesítésekkel. Tűzoltó tevékenységet aktívan 14-en folytatnak. Köztük van a falu polgármestere, Zolnai Attila is, aki minden lehetséges fórumon támogatja a közösséget.

Tóth András parancsnok mindenből a legtöbbet és a legjobbat igyekszik kihozni. Mint mondja, együttműködési megállapodást kötöttek a Sárvári Hivatásos Tűzoltóparancsnok sággal, rajtuk keresztül pedig a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. Nincs nehéz dolga: önkéntes kollégái minden tőlük telhetőt megtesznek tevékenységük sikerességéért. Lelkesedésük szakmaisággal is párosul. Az újraalakuláskor a szervezet megkapta az önkormányzattól a korábbi tűzoltószertár épületét, amit azóta a támogatások által teljesen felújítottak, bővítettek. Garázsukban ma már nemcsak tűzoltó- és polgárőrautó, de egy, az árvízi védekezéshez használható quad is áll. Az egykori épületből csupán néhány tárgyi emlék maradt fenn: az egyesület akkori zászlaja, néhány fotó, két sisak és egy utánfutó, amin a felszereléseket szállították. Ezeket az egyesület máig nagy becsben tartja, terveik között szerepel mindebből egy tárlat összeállítása.

András vallja: az új felszerelések beszerzésénél a területi elhelyezkedést kellene minden egyesületnek figyelembe vennie. – A távolság és az idő az a faktor, ami a beavatkozást meghatározza. Én tudom, hogy amikor hivatásosként elindulok egy, a beavatkozási területünkre eső legtávolabbi településre, ott az idővel harcolok. Nem tudhatom, hogy az észleléstől számítva menynyi idő telt el, míg jelezték az esetet, és még a forgalmi viszonyokat is figyelembe kell vennem. Az önkéntesek szerepe szerintem abban áll, hogy a hivatásosokat megelőzve, a helyszínre érkezve megkezdjék a kárelhárítást – magyarázza a parancsnok. Öt település tartozik az egyesület tevékenységi területéhez: Egyházashetye, Borgáta, Köcsk, Boba és Kissomlyó.

Az emlékezetesebb esetek közül kettőt említett meg a parancsnok. – Első esetünknél éppen a szertár környezetét szépítgettük, nyírtuk a füvet, amikor megérkezett az SMS. Bobára kellett vonulni egy avartűzhöz, mi pedig nagyon izgultunk, hogy mindent jól csináljunk – eleveníti fel emlékeit a parancsnok.

Másik emlékezetes vonulásuk egy egyházashetyei háztűzhöz történt. A parancsnok éppen szolgálatban volt a sárvári hivatásos parancsnokságon, amikor a beérkező riasztásban a saját címét hallotta viszont. – Amikor elindultunk, folyamatosan próbáltam elérni a feleségemet telefonon. Ő volt a bejelentő. Közben kiderült, hogy a szomszéd ház égett, aminek nem tudta a házszámát, azért mondta be a miénket – idézi fel András, aki hozzáteszi, ez volt az egyesület első beavatkozása háztűznél.

Az egyesület aktívan részt vesz a település közösségi életében, de saját, belső közösségüket is tevékenyen építik. A szerház udvarán kialakítottak egy fedett kiülőt, ahol megbeszéléseket, közös esteket tudnak tartani.

Fotó: Horváth Balázs/Vas Népe