Tűzoltók látogatása a pápai bázisrepülőtéren

2021. szeptember 17. 09:09

Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Babos Sándor őrnagy, a Magyar Honvédség 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője vezetésével az igazgatóság szakmai területeinek vezetői tettek látogatást a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren szeptember 16-án.

A látogatás alkalmával a hivatásos tűzoltók a speciális reptéri körülmények, feladatok megismerése mellett megtekintették a tűzoltó technikai eszközöket az utasforgalmi terminál és az irányító torony működését is.

A bázisrepülőtéren a tűzoltó alegység parancsnoka valamint a szolgálat parancsnoka alapos tájékoztatást adott a repülőgépekkel kapcsolatos tűzvédelmi és mentési feladatokról, a készenléti feladatokról, majd készségesen válaszoltak a látogatókban felmerült kérdésekre. Ezek után a támogató század tűzoltói mutatták be a különleges tűzoltó szakfelszereléseiket és részletesen ismertették – hagyományosnak nem nevezhető – sajátos feladataikat. A bázistúra közben a látogatók megfigyelhették a légi kutató-mentő szolgálat helikopterét, valamint a repülőtérre érkező vadászrepülőgépek és támogató repülőgép landolását, azok tűzvédelmi biztosítását. A legnagyobb érdeklődést a két Rosenbauer Panther típusú repülőtéri tűzoltójármű váltotta ki, melyek 2010 óta szolgálnak Pápán. A szakmai útról tapasztalattal telve térhettek vissza a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság delegált tagjai. 

Fotó: Egyed László tű. alezredes/Szombathely KvK