Hét Kőszeghegyaljai település rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlatára került sor Lukácsházán

2021. október 11. 12:53

Október 9-én került sor a Cáki, Kőszegdoroszlói, Kőszegpatyi, Kőszegszerdahelyi, Lukácsházi, Nemescsói és Pusztacsói Önkéntes Települési Mentőcsoportok rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlatára Lukácsháza település területén.

A gyakorlat egy feltételezett káreseményre épült. A kárfelszámolásban résztvevő települési mentőcsoportok feladata a gyakorlat során az volt, hogy az árvízi, villámárvízi, kimenekítés-kitelepítése, keresés-kutatási feladatokat elsajátítsák és ezzel öt évre nemzeti minősítést szerezzenek. A feltételezett helyzet szerint az elmúlt időszakban a járás felett kialakult zivatarláncoknak miatt nagy mennyiségű eső esett, mellyel helyi vízkárok alakultak ki. A hegyekből lezúduló csapadékvíz lakott területet veszélyeztetett, a helyzet különösen Lukácsháza területén mutatkozott kritikusnak. A tömeges események kezelésére a Lukácsházi mellett a Cáki, Kőszegdoroszlói, Kőszegpatyi, Kőszegszerdahelyi, Nemescsói, Pusztacsói Mentőcsoportok mozgósítására is szükség mutatkozott. 

A gyakorlat a megnyitóval és az ünnepélyes eskütétellel vette kezdetét. A megnyitón beszédet mondott Dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke, valamint Virág János, Lukácsháza település polgármestere. A megnyitót követően megkezdődött a feladatok végrehajtása, a feltételezett eseményen alapuló károk felszámolása. 

Feladatként mutatkozott az esőzések következtében megtelt vízelvezető árkok tisztítása, ami veszélyeztette a helyi orvosi rendelőt is, a csapadékvíz nem tudott elfolyni, ezért itt ideiglenes védmű építése vált indokolttá. A mentőcsoportok feladata volt továbbá a házakban rekedt személyek mentése, részükre elsősegélynyújtás, falmegtámasztás, valamint veszélyes fák eltávolítása, befogadóhely üzemeltetése is. 

A feladatokat a mentőcsoportok szakszerűen végezték el, amiket összegzésként Kiss Péter tű. alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője megfeleltre értékelt,ezzel a települések öt évre nemzeti minősítést szereztek. 

Fotó: Kiss Péter tű. alezredes/Szombathely KvK