Települési önkéntes mentőszervezetek nemzeti minősítő gyakorlata Szentpéterfán, Körmenden és Ostffyasszonyfán

2021. október 16. 15:09

Három helyszínen, négyszáz fő részvételével került sor nyolc település rendszerbeállító és nemzeti minősítő, míg további tizenegy település nemzeti újraminősítő gyakorlatára október 16-án.

A három központi helyszínen - Körmenden, Ostffyasszonyfán és Szentpéterfán - ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a gyakorlat. Szentpéterfán a mentőcsoportokat, a társszerveket valamint a gyakorlatba bevont MH. 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj állományát Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke és Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Az igazgató beszédében elmondta, hogy a mai nap egy esetleges katasztrófaeseményre való felkészülésről, a térségre jellemző kockázati tényezőkre való reagálásról szól. Feladatként mutatkozik az időjárási jelenség utáni normál élet visszaállítása, villámárvíz kezelése a vízügyi szakemberek irányítása mellett. Kihangsúlyozta, hogy azok az emberek, akik a mai napon a feladatokban részt vesznek emberségből és tenni akarásból már most jelesre vizsgáztak, ugyanis ezzel bizonyítják, hogy a baj órájában mindent megtesznek majd a településük védelme érdekében. Ostffyasszonyfán Lakatár Gábor tű. alezredes, megbízott igazgatóhelyettes, míg Körmenden Horváth Zoltán tű. alezredes, gazdasági igazgatóhelyettes nyitotta meg a gyakorlatot a településvezetők és a mentőcsoporttagok jelenlétében. A megnyitót az eskütétel követte, majd megkezdődhetett a feltételezett káreseményen alapuló károk felszámolása a kárhelyszíneken. 

A feltételezés szerint a szomszédos országokban kialakult és katonai kezelést is igénylő, valamint Magyarország biztonságát közvetlenül is veszélyeztető veszélyhelyzet Magyarország határaira tekintettel honvédelmi veszélyhelyzetet hirdettek ki. Emiatt a honvédségi állomány egy ellenőrző-áteresztő pontot telepített és üzemeltetett a falu határában. Emellett párhuzamosan napok óta tartó intenzív esőzés és erős szél következtében több településen helyi vízkárok alakulnak ki, a Rába-folyó mellékvízfolyásain jelentős vízszintnövekedés következett be. A Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke ennek tekintetében elrendelte a települési mentőcsoportok mozgósítását. A mentőcsoportoknak a kárhelyszíneken veszélyes fák eltávolításában, vízelvezető árok tisztításban, ideiglenes védmű építésben, kimenekítésben, ideiglenes megtámasztásban kellett feladatokat végrehajtaniuk. A kárfelszámolást és az eredeti helyzet visszaállítását a települési mentőcsoportok mindegyike csapatmunkában, szakszerűen hajtotta végre, ezért a minősítő bizottságok tagjai megfeleltre értékelték a tevékenységüket. Ezzel öt évre szerezték meg nemzeti minősítésüket, amelyet egy oklevél formájában vehettek át a gyakorlat értékelésekor a gyakorlatvezetőktől. 

A Magyar Honvédség és a Katasztrófavédelem folyamatosan együttműködik egymással legyen szó oktatások, éles bevetések, vagy gyakorlatok alkalmával, ezt példázza a mai nap is. Ennek okán október 16-án a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága között létrejött egy stratégiai együttműködés. A megállapodást Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Soós Gyula alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka írták alá a Szentpéterfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület szertárában. Az együttműködési megállapodás tartalmazza azt, hogy a felek megosszák egymással tapasztalataikat, segítve a másik felet feladatai végrehajtásában. Emellett oktatások keretében adják át az állomány számára azt a tudásanyagot, ami szintén segítségükre lehet a munkájuk során. A gyakorlatokon pedig továbbra is együttműködve készülnek azokra a nem várt eseményekre, amelyeknél a kárfelszámolásnál folytatott csapatmunka a káresemény mielőbbi felszámolását és az eredeti helyzet visszaállítását mozdíthatja elő. 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas MKI