Félév alatt 94 lakástűz és 4 sérült lakástüzeknél Vas megyében

2022. július 06. 10:49

2022 első félévében összesen 94 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, öt alkalommal kevesebbszer, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A lakástüzek során senki sem vesztette az életét, viszont 4-en megsérültek, füstmérgezést szenvedtek, őket a tűzoltók mentették ki az égő épületből.

Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához 217 technikai eszközre volt szükség. Az épületekben összesen 838 négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem volt ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban keletkezett tűz.

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 6 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni, 2 helyen szándékos tűzokozás miatt csaptak fel a lángok. 8 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek a munkáját. 

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, jelentős károk sem keletkeztek. 

Az első félévben 17 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. A tavalyi év első félévéhez képest csökkent a sérülések és a halálesetek száma, de még így is 2 ember szenvedett valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést, egy ember pedig meghalt. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás. Egyre több háztartásban van szén-monoxid-érzékelő, amely nagyban növeli az otthon biztonságát. 

Fotó: Illusztráció