KÖZLEMÉNY

2023. április 26. 11:12

Öt év kihagyást követően újra Vas vármegyei Rendőr- és Tűzoltónap Szombathelyen

A hagyomány 2023. évben újra folytatódik, ugyanis május 5-én a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Söptei úti objektuma ad otthont a közös megrendezésű Vas vármegyei Rendőr- és Tűzoltónapnak.

A társzervek egy gyermekek és felnőttek számára egyaránt felejthetetlen élményekkel teli napot szerveztek annak érdekében, hogy az emberek megismerkedjenek az életmentők munkájával. A tűzoltók készültek bőven meglepetéssel erre a napra, és ígérik, hogy aki kilátogat a helyszínre, biztosan nem távozik élmények nélkül. A rendezvény 10.00 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét. A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 11.00 órakor tart tűzoltási és műszaki mentési bemutatót. Ennek során a látogatók testközelből tapasztalhatják meg, hogyan viselkednek, ha egy tűzeset következtében propán-bután gázpalack is érintett. Megmutatják, mit is tesznek egy erős hőhatásnak kitett palackkal, hogy megakadályozzák annak felrobbanását. A tűzoltók továbbá egy roncsautón mutatják be a nézőközönségnek azokat a sokat hallott feszítő és vágó eszközöket, amelyeket a baleseteknél alkalmaznak. Közben a megnyitó helyszínén eredményhirdetésre kerül sor. Azok az óvodások kerülnek itt reflektorfénybe, akik neveztek a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség közös rajzpályázatára és azon eredményesen szerepeltek műveikkel. A nap folyamán állandó programelemként az érdeklődők ellátogathatnak a Területi Tűzmegelőzési Bizottság sátrához, ahol a tűzvédelmi teszt helyes kitöltéséért ajándékot is kaphatnak, de egy virtuális valóság szemüvegen keresztül pár perc erejéig ők maguk is tűzoltókká válhatnak. A katasztrófavédelem két különleges egysége, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor, valamint a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is kitelepül a rendezvényre. Míg a Katasztrófavédelmi Mobil Labor autójánál azokkal a speciális mérőműszerekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amit a tűzoltók veszélyes anyag szállítása, raktározása területén történt káresemények, vízszennyezések helyszínén használnak, addig a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatnál pedig a tűzvizsgálat területén használt felszerelésekről, a tűzvizsgálatok menetéről is hallhatnak. Felnőttek és gyermekek egyaránt megtekinthetik a tűzoltó gépjárműveken található eszközöket, felszereléseket. A tűzoltó gépjármű mellett egy különleges szer, a műszaki mentőszer is megtekinthető lesz a helyszínen. A bátrabbak tálcatűz oltását is kipróbálhatják, itt kis tűzoltó védőruhát is magukra ölthetnek. 

A csatolt plakáton további programelemeket is olvashatnak. Ha kíváncsiak arra, hogy milyen az, amikor egy területet tűzoltók és rendőrök sokasága tölt be, látogassanak el a május 5-i rendezvényre és legyenek részesei a tűzoltók és a rendőrök összefogásának.