KÖZLEMÉNY

2024. április 10. 07:52

Az idei 34 lakástűzből egyikben sem volt füstérzékelő

2024 első negyedévében összesen 34 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 1 ember vesztette az életét, 2-en pedig megsérültek. 

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 14 órára és 69 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 279 négyzetméternyi épített terület égett le, 2 otthon vált lakhatatlanná, emiatt 8 embernek kellett átmenetileg elköltöznie.

A tűzzel érintett épületek közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes esetből 9 ingatlan esetében így történt.  A tűzesetek közül több a pincéből, a konyhából és a hálószobából indult, de volt olyan tűzeset is, ami a felhalmozott lomok miatt terjedt könnyen. 

A legnagyobb tűz január 20-án, Jákon volt, ahol egy családi házzal egybeépített kazánház és a lakóház teteje égett a Petőfi utcában. A szombathelyi hivatásos és a helyi önkéntes, valamint a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltói áramtalanították a lakóingatlant, a tűzoltással párhuzamosan pedig két propán-bután gázpalackot hoztak ki a tűzzel érintett lakóházból. Az oltást követően az egységek megbontották a cserépfedésű tetőszerkezetet, amit hőkamerával vizsgáltak át. A tűzeset következtében az ingatlan lakhatatlanná vált, a négy lakó rokonoknál oldotta meg lakhatását. 

A leghosszabb beavatkozás január 17-én volt Kemenesmagasiban, ahol egy családi ház födémszerkezete égett a Csalló közben. A pápai hivatásos és a celldömölki önkormányzati tűzoltók a födémet megbontották és a tüzet eloltották. Az ingatlanban 3 személy lakott, ők rokonoknál lettek elszállásolva.

A katasztrófavédelem 4 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, 1 helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel, több épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást. 

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okos telefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére. 

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 31 alkalommal riasztották a tűzoltókat. 1 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 1 ember pedig meghalt. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni.