KÖZLEMÉNY

2024. július 09. 07:41

Ketten lakástűzben, egy ember pedig szén-monoxid-mérgezésben vesztette életét az első félévben

2024 első félévében 61 lakóépület gyulladt ki, 13-al kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Ebben az időszakban 603 négyzetméternyi épített terület égett le. 

Az első félévben kigyulladt lakóépületekben 2 ember vesztette életét, 2-vel többen, mint a tavalyi év első félévében. Ezekben a tüzekben 2-en sérültek meg, néggyel kevesebben, mint tavaly ilyenkor.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 17 órára és 137 tűzoltójárműre volt szükség. 5 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 18 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie. A leghosszabb beavatkozás január 17-én volt Kemenesmagasiban, ahol egy családi ház födémszerkezete égett a Csalló közben. A pápai hivatásos és a celldömölki önkormányzati tűzoltók a födémet megbontották és a tüzet eloltották. Az ingatlanban 3 személy lakott, ők rokonoknál lettek elszállásolva.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 5 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. 2 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz a kéményben és a konyhában (16 százalék), illetve pincében (8 százalék) keletkezett.

A 61 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 47-szer riasztották a tűzoltókat, 32-vel többször, mint egy évvel korábban. 2 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 1 emberen már nem lehetett segíteni. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre.