Légkondi, x-box, laptop és társaik – Mit tegyünk az elektromosság okozta lakástüzek megelőzéséért?

. .

A lakástüzek okai között az elektromos eredetű lakástüzek az előkelő második helyen szerepelnek. Ezek a lakástüzek a legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel megelőzhetők.

Napjainkban rengeteg elektronikai berendezés vesz minket körül, és ezek száma egyre csak nő. A nyári kánikulában is sokszor előfordul, hogy behúzódunk a hűvös szobába, és bekapcsoljuk a ventillátort, légkondicionáló berendezést, aztán a kellemesre hűlt lakás egyik szobájában televíziót néznek a gyermekek, másikban videojátékkal játszanak, apuka a számítógépen dolgozik, míg anyuka a konyhában a villanytűzhelyen készíti a másnapi ebédet. Az újszerű technológiák megjelenésével az áramforrásokat folyamatosan, sokszor megszakítás nélkül használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet.

Ezek általában két módon keletkezhetnek: vagy az elektromos áram által működtetett eszköz, berendezés hibásodik meg, ilyenkor a hiba folytán a villamos berendezés belsejében hőképződés indul, mely a tüzet okozza, vagy pedig a villamos hálózat hibája folyamán alakul ki tűz, hiszen korábban, a régi építésű házaknál nem volt ekkora megterhelésnek kitéve az elektromos hálózat.

A rendszeres karbantartáson túl a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a következőket tanácsolja az elektromos tüzek megelőzése, az otthonok védelme érdekében:

  • Túlmelegedés, rendellenes működés, furcsa égésre utaló szag esetén azonnal válasszuk le a hálózatról, húzzuk ki a konnektorból!
  • A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessünk, javíttassunk!
  • Használat előtt szemrevételezéssel ellenőrizzük az elektromos berendezéseinket, a csatlakozókat és a vezetékeket, nézzük meg, hogy nincsenek-e eltörve, megrepedve!
  • Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat! Lehetőleg földelt eszközöket használjunk!
  • Az elektromos fűtőkészüléket soha ne takarjunk le, ne tegyük közel bútorainkhoz, éghető anyagból készült tárgyainkhoz!
  • Ne érintsük meg vizes kézzel, és ne használjuk nedves környezetben az elektromos berendezéseket!
  • Ha nyaralni indulunk, vagy hosszabb időre elutazunk, ne hagyjuk áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket (TV-t, hűtőt, számítógépet, stb.), mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek! Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat!

Fotó: Balogh Nikoletta tű. fhdgy., Vas MKI