Évértékelő értekezlet a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltségen

2020. február 26. 13:46

A katasztrófavédelmi kirendeltségek sorában másodikként a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tartott évértékelő értekezletet február 25-én.

Az értekezlet elöljárója Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója volt, az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal hivatalvezetője, Gecse Ferenc, a Celldömölki Járási Hivatal hivatalvezetője, Kondora István, Sárvár város polgármestere, Karádi Mihály, a Celldömölk város önkormányzati képviselője, Varga Sándor, Répcelak város alpolgármestere, Kiss András, Jánosháza város polgármestere, Fekete Géza r. alezredes, a Sárvári Rendőrkapitányság kapitányságvezetője, Erőss Elemér r. alezredes, a Celldömölki Rendőrkapitányság kapitányságvezető-helyettese, valamint az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok parancsnokai.

Kovács Levente tű. alezredes, a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője szóbeli kiegészítésében kronológiai sorrendben jelentett az elmúlt év jelentős eseményeiről, mint a rábasömjéni raktárépület tűzesetéről, a sárvári katasztrófavédelmi ifjúsági versenyről, az önkéntes tűzoltók területi versenyéről, a Nicken zajlott „Vasi Védelem 2019” védelmi igazgatási gyakorlatról, a kemenesmagasi és sótonyi erdő és vegetáció tűzesetekről, valamint az év során a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra került új, Renault Heros Aquarex D7 magyar fejlesztésű vízszállító tűzoltó gépjárműről és a megújult riasztó rendszerről. Az alezredes ezután a szakterületek végrehajtott feladatairól számolt be részletesen. Többek között az önkéntes tűzoltók pályázati sikereiről, a szabadtéri tűzesetek és a szén-monoxid szivárgások megelőzése érdekében végzett prevenciós munkáról, a polgári védelmi szakterület felkészülés és megelőzés területén végzett feladatairól, az iparbiztonsági szakterület által végzett veszélyes üzemek és veszélyes áruk szállítása terén végzett munkájáról. Kiemelte az integrált hatósági munka szerteágazó feladatrendszerét és funkcionális szakterület tevékenységét. Az alezredes kitért a fejlesztésekre is, így a 2020-as évben megvalósuló tűzoltó laktanya padozatcseréjére, a villamos rendszer felújítására. Szóbeli kiegészítése végén a kirendeltségvezető megköszönte a társzervek segítségét, majd meghatározta a kirendeltség fő feladatait. Ezek között szerepel a tűzesetek hatékony megelőzése, a pályázatok eredményességének növelése és a laktanya belső modernizációjának folytatása.

Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, igazgató beszédében megköszönte a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség elmúlt évi munkáját és meghatározta az elkövetkezendő év célkitűzésit. Az igazgató feladatként határozta meg a szabadtéri tűzesetek, tűzhalálesetek, téves jelzések számának csökkentését, a lakosság körében tett megelőző tevékenység folytatását, ügyfélbarát hatósági feladatellátást, az önkéntesség szerepvállalásának erősítését. Célként határozta meg továbbá az önkéntesség tovább erősítését, járási mentőcsoportok és települési mentőszervezetek rendszerben tartását, az önkéntes, önkormányzati tűzoltóságok, valamint mentőcsoportok pályázati sikerességének elérését, rendezvények megszervezésében való részvételt. Fontos az állomány megtartása, folyamatos képzése, tudásszintjének fejlesztése, a biztonságos és magas szintű feladatellátás, a határon túlnyúló kapcsolatok fejlesztése, gyakorlati képzések ütemezett végrehajtása, a társszervekkel való közreműködés és az időarányos, észszerű, szakszerű és költséghatékony gazdálkodás. Beszéde végén megköszönte a tűzoltó állomány munkáját, a helyi védelmi bizottságok és társszervek segítségét, valamint a 2020. évre is hasonló, egymásra támaszkodó munkavégzést kért. 

Kondora István, Sárvár város polgármestere megköszönte a katasztrófavédelmi kirendeltség állományának az állampolgárok biztonsága érdekében végzett munkát és támogatásáról biztosította a kirendeltséget a belső felújítási munkálatok folytatásában.

Dr. Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője beszédében a jövőbeni események kezelésének fontosságára hívta fel a figyelmet és megköszönte a kirendeltség 2019. évben végzett munkáját, valamint további együttműködési támogatását ajánlotta fel az elkövetkezendő évre.