Segítség, szakadékba csúsztam! – Gyakorlat a Ság-hegyen

2022. június 21.

A tavaszi-nyári időszakban a kirándulók egyik közkedvelt helye a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság műveleti körzetéhez tartozó Ság-hegy, ahonnan csodás kilátás nyílik a környékre. A kilátásnak azonban sokszor ára is van, egy óvatlan pillanatban megtörténhet a baj, egy rossz lépés, és a mélyben, a szakadékban találhatjuk magunkat. Ilyenkor a celldömölki tűzoltók az elsők, akik kiérkeznek a helyszínre, és felkészültségüknek köszönhetően szakszerű segítséget tudnak nyújtani a bajbajutottaknak.

A celldömölki önkormányzati tűzoltók rendszeresen gyakorlatoznak a Ság-hegyen. Az év során több ezer látogató fordul meg a területen, és bizony gyakran érkezik innen segélykérés is a tűzoltókhoz. A látogatók, akik segítséget kérnek, néha csak a mászás közben elfáradt turisták, akik kimerültek, vagy félnek a magasból lefelé araszolni, de előfordul olykor, hogy végtagtörés vagy ficam akadályozza meg őket abban, hogy a biztonságban lemenjenek a hegyről. 

Gyakorlat a Ság-hegyen

Az ilyen sziklás, szakadékos helyről való mentés sokszor speciális technikát igényel. A celldömölki tűzoltók közül öten gyakorlott alpinista szakemberek, akiknek ilyenkor jól jön a tapasztalata. Segítségükkel az állomány többi tagja is gyakorolni tudja a mélyben, magasban bajba került személyek megközelítését. 

A legutóbbi, június 14-ai gyakorlaton a feltételezés szerint egy turista letért a kijelölt ösvényről, és egy közel húsz méter mély szakadékba csúszott. Egy helyi lakos hallotta meg az ijedt kiránduló segélykiáltását, aki azonnal értesítette a tűzoltókat. A kiérkező egység alpintechnika alkalmazásával és egy rögtönzött standpont gyors kialakításával megközelítette a bajbajutottat. Mikor észrevették, hogy a zuhanás következtében súlyos bokasérülést szenvedett, elsősegélyben részesítették, mentőkosár segítségével biztonságosan kiemelték a szakadékból és átadták a mentőszolgálat szakembereinek.

Az ellenőrző gyakorlat keretében a parancsnok előtt számot felkészültségükről a tűzoltók, akik szakszerűen, a biztonsági előírások betartása mellett hajtották végre a speciális mentési feladatot. A gyakorlatot a parancsnok megfeleltre értékelte. 

Fotó: Kocsis Péter, Celldömölk ÖTP