Múzeumok éjszakája a Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Múzeumban is

2022. június 23. 13:43

A Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Múzeum is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz: június 25-én este tárt kapukkal várja a látogatóit.

Múzeumok éjszakája

2016. október 8-án Szombathelyen, az Aréna utca 8. szám alatt nyitotta meg kapuit a kíváncsi szemek előtt a Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Múzeum. A tűzoltóság történelmének tárgyi emlékeit és a polgári védelem múltjának ereklyéit bemutató kiállítás előzetes bejelentkezés alapján, állandó jelleggel várja az érdeklődőket.

Június 25-én azonban az országos rendezvénysorozathoz és a Savaria Múzeumhoz csatlakozva rendhagyó módon, bejelentés nélkül, 20 és 22 óra között megtekinthető lesz az ingyenes tűzoltó és polgári védelmi történeti kiállítás. 

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, mint a korábbi Vas Megyei Tűzoltó-parancsnokságot és Vas Megyei Polgári Védelmi Parancsnokságot összefogó jogutódnak  fő feladata a katasztrófák megelőzésében való közreműködés, az élet és vagyonmentés végrehajtása, a védekezés megszervezése és irányítása, a káresemények felszámolása, valamint a helyreállítás-újjáépítés feladatainak elősegítése. 

Az ifjúság nevelése, ismereteinek bővítése, illetve elődeink tevékenységének bemutatása érdekében, hosszas kutatómunka eredményeként egy színes és gazdag kiállítás állt össze. A gyűjtemény darabjai között szerepelnek a hivatás teljesítéséhez szükséges műszerek, ruhák, védőeszközök, amik hitelesen szemléltetik a megyei tűzvédelem és polgári védelem történetét, illetve hogy milyen eszközökkel oltották a tüzet és hogyan éltek, dolgoztak tűzoltó elődeink. 

Múzeumok éjszakája

A Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Múzeum tehát június 25-én, tehát 20 és 22 óra között, az Aréna utca 8. szám alatt sok szeretettel várja a tűzoltók történelmi relikviái iránt érdeklődőket!

A múzeumok éjszakája alkalmából a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltó egyesület tűzoltó múzeuma is egész este nyitva tart (9676 Hosszúpereszteg, Deák Ferenc utca, volt Mázsaház). Itt 18:00-tól gyermek és felnőtt szórakoztató programokkal várják a látogatókat!

Fotó: Szuhogyi-Balogh Nikoletta tű. fhdgy., Vas MKI, Dénes Bálint tű. őrm., Sárvár HTP