Előzzük meg a mezőgazdaságot érintő tűzeseteket!

2022. július 12. 12:42

Nyár van, szárazság, és újra jön a hőség. Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. Az aratási munkálatok azonban nem állnak meg, javában zajlanak, ami fokozott tűzveszélyt jelent a mezőgazdasági területeken. Éppen ezért a tűzvédelmi szabályok fokozott betartására, körültekintő és fegyelmezett magatartásra kérjük a gazdákat!

Szabadtéri tűz

Idén január 1-jétől a mai napig 75 szabadtéren keletkezett tűz oltásához riasztották a megye tűzoltó egységeit. Ez a szám 32 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. 

A szabadtéri tűzesetek legnagyobb részét az erdő- és vegetációs tüzek, illetve azok a beavatkozások adták, amelyek mezőgazdasági területen keletkeztek, lábon álló gabonát vagy szalmabálákat érintettek. 

A nyári betakarítási munkák kiemelt figyelmet igényelnek a tűzesetek megelőzése érdekében, hiszen tűzveszélyes tevékenységről lévén szó, egy apró figyelmetlenség is nagy bajt, jelentős anyagi és természeti károkat okozhat. 

A munkálatok megkezdése előtt ellenőrizni kell:

  • a gépek kipufogórendszerét, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni;
  • az üzemanyag-ellátó- és olajtovábbító rendszereket, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat;
  • az elektromos vezetékek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését.
  • a forgó, súrlódó alkatrészeket, rendszeresen kell őket olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújthatják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát;
  • valamint hogy a munkagépeken ne legyen lerakódott olajsár, növényi maradvány, ami szintén tűzveszélyes lehet.
Szabadtéri tűz

Fontos betartani az alábbi szabályokat: 

  • Az aratási munkákban résztvevő kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie. 
  • A kalászos termény betakarítási munkáiban résztvevő valamennyi munkagépeknek legalább egy tűzoltókészülékkel kell rendelkeznie. Ez a termények szállítását végző munkagépekre is vonatkozik.
  • A munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni! 
  • Az aratást a közút, illetve vasútvonal mentén kell először elvégezni, és ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani. Ez szükséges akkor is, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától legalább 15 méter messze leállítani. 
  • Amennyiben a mezőgazdasági munkagép használata során rendellenességet tapasztalnak, éghető anyagtól mentes területre kell menni, a gépet a további használat előtt át kell vizsgálni és a hibát meg kell szüntetni.

Kiemelten fontos, hogy a dohányzás veszélyeit a betakarítási munkálatok közben is szem előtt tartsuk, hiszen egy rosszul eloltott cigaretta, vagy egy aprócska parázs miatt hatalmas területek válhatnak a lángok martalékává. Éppen ezért a gabonatáblán még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad dohányozni. Az aratás idejére a gabonatáblától 15 méterre kell dohányzó helyet kijelölni, ott vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

Szabadtéri tűz

A katasztrófavédelem a mezőgazdasági tüzek megelőzésére idén is kiemelt figyelmet fordít. A hatósági szakemberek ellenőrzik a betakarítási munkákban résztvevő gépeket, részt vesznek azok műszaki ellenőrzésein, vizsgálják a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, valamint prevenciós tanácsokkal is ellátják a gazdákat.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottság mindenkit arra kér, hogy legyenek körültekintőek, és tanúsítsanak felelős magatartást a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében! Dolgozzunk együtt, figyeljünk oda közösen, hogy elkerüljük a károkat!

Fotó: Iszak Gábor tű. hdgy., Sárvár HTP