Megyénkben is gyérítik a szúnyogokat

2022. július 19. 08:06

Az Alföld jelentős részét érintő aszály miatt továbbra is csekély mértékű a szúnyogok jelenléte Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Érezhető ártalom az elmúlt hetekben főleg a nyugati országrészben a Duna mentén, és esőzések után kisebb területeken alakult ki. A csípőszúnyogok megfelelő hőmérsékletű állóvizekben képesek kifejlődni, amelyek lehetnek állandó tavak, mocsaras területek, kisebb vízmegállások, pocsolyák, ház körül összegyűlt vizek, de egyes fajok számára akár a faodúban lévő víz is elegendő. Az állandó tavakban a rovarok természetes ellenségei ellensúlyozzák a szaporodásukat, így extrém szúnyoginvázió nagyobb esőzések vagy árvíz után az ideiglenes vizekben alakul ki.

A szakemberek a következő napokban a főváros Duna menti területein, Győr-Moson-Sopron megyében Csorna térségében, néhány Veszprém és Vas megyei településen, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén végeznek kifejlett szúnyogok gyérítését célzó kezeléseket. A munka platós gépjárműveken rögzített szúnyogirtó berendezésekkel történik, jellemzően az esti és éjszakai órákban. A tervezett időpontok megtalálhatóak a katasztrófavédelem honlapján. Esős vagy szeles időben nem lehet a kezeléseket elvégezni, ilyen esetben a meghirdetett időpontot követő két nap valamelyikén kerül sor a szúnyoggyérítésre. 

Vas megyében ezen a héten Vámoscsaládon kerül sor a szúnyogok gyérítésére, a szakemberek mintegy 100 hektárt érintő területen végzik a kezelést.

Fotó: Szőke Péter, BM OKF