Autótűz Szombathelyen, kéménytűz Sárváron

2023. január 20. 11:54

Két tűzesethez riasztották Vas vármegye tűzoltó egységeit a tegnapi nap folyamán. Délelőtt Szombathelyen egy autóban csaptak fel a lángok, délután pedig egy kéményben gyulladt meg a lerakódott korom Sárváron.

Egy személygépjármű motorterében keletkezett tűz tegnap délelőtt Szombathelyen, a Bolyai utcában. A gépkocsi nekigurult az előtte parkoló autó lökhárítójának, de azt a lángok nem érintették. A helyi hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, akik feszítővágó berendezés segítségével felnyitották a motorháztetőt és két gyorsbeavatkozó sugárral megkezdték a lángok eloltását. Mivel a tűz az utastér egy részére is átterjedt, az egységek a bal hátsó ajtót is felfeszítették. A hátsó ülés egy része, műanyag részek, illetve kábelkötegek is megsemmisültek a lángokban. A tűzoltók a tűz eloltását követően áramtalanították az autót, majd átvizsgálták a kocsit és megszüntették a további izzást. Az eset során senki nem sérült meg. 

Kéménytűzhöz vonultak a sárvári hivatásos tűzoltók tegnap délután egy sárvári, Rába közi családi házhoz. A lakók begyújtottak a kandallóba, majd nem sokkal később azt tapasztalták, hogy a kémény izzik és a füst visszaáramlik a lakásba. A tűzoltók kinyitották a kémény tisztítónyílásait és felügyelet mellett leégették az ott lerakódott kormot. Kihordták a lehulló égésterméket, majd további izzás után kutatva hőkamera segítségével átvizsgálták a kémény vonalát. Az egység felülvizsgálatig megtiltotta a kémény használatát. Mivel a lakók a fűtést egyéb módon is meg tudták oldani, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Fotó: Szombathely HTP