Egyre több a kéménytűz Vas vármegyében

2023. január 23.

A hétvégén öt kéménytűzhöz riasztották a vármegye tűzoltó egységeit. A kéménytűz a rendszeres ellenőrzéssel és karbantartással megelőzhető!

Háromszintes szombathelyi családi ház kéményében lerakódott korom izzott a Táncsics Mihály utcában pénteken délelőtt. A szombathelyi hivatásos tűzoltók a kazánból az égésterméket eltávolították, az ingatlant hőkamerával átvizsgálták. A lakó a fűtést más módon meg tudta oldani, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Megrepedt a kémény burkolata egy simasági családi házban, a Május 1. utcában pénteken délután. Ennek következtében füst áramlott vissza a lakótérbe. A csepregi önkormányzati tűzoltók az éghető anyagot a kazánból eltávolították, majd a helyszínre kérték a kéményseprő szakembereket. 

Tégla építésű kéményben lerakódott korom égett egy gyanógeregyei családi házban, a Petőfi Sándor utcában, pénteken a késő esti órákban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a tulajdonos a vegyes tüzelésű kazánból az égésterméket eltávolították. Az egység az égéstermék-elvezető nyílásokon keresztül a lerakódott kormot eltávolította, ezzel az izzás megszűnt. Az eset során lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Családi ház lakóterébe áramlott vissza a füst Szombathelyen, a Bogáti úton vasárnap hajnalban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a lakó a kályhában lévő égésterméket eltávolította. A tűzoltók a kéményt hőkemarával átvizsgálták, az izzó részeket kéziszerszámok segítségével eltávolították. Az egység ezt követően a helyszínre kérte a kéményseprő szakembereket. 

Családi ház kéményében keletkezett tűz vasárnap délután Kisunyom településen, a Dózsa György utcában. A tűz a kéményből az épület többi részére nem terjedt át. A szombathelyi hivatásos tűzoltók hőkamerával átvizsgálták a kémény teljes vonalát, valamint megtisztították a kéményt, ezzel az izzás megszűnt. A tűzoltók felhívták a házban élők figyelmét, hogy hívjanak kéményseprőt, addig ne használják a fűtőberendezést.

Az ilyen tüzeket leggyakrabban az okozza, hogy az égéstermék-elvezető (kémény) nincs megfelelően kitisztítva és a belső falára lerakódott korom, kátrány meggyullad. A kémény tisztán tartásához hozzájárul a megfelelő tüzelőanyag megválasztása is. 

A kéményseprőipari tevékenységről szóló hatályos törvény alapján több mint öt éve nem kötelező az egylakásos ingatlanok (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) esetén a kémények ellenőriztetése és tisztíttatása, vagyis 2018. év januárja óta az ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők általános ellenőriztetéséről és tisztíttatásáról. A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kémények, valamint tartalék kémények esetén évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezéseket kiszolgáló kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente ajánlott kéményseprőt hívni. Az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatára pedig négyévente egyszer javasolt sort keríteni. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő ezekben az esetekben az előre egyeztetett időpontban várható.

Fotó: Németh Balázs tű. őrmester/Szombathely HTP