A katasztrófavédelmi kirendeltségek is értékelték a 2022. évet

2023. március 09. 18:13

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2022. évet értékelő értekezletét követően mindhárom katasztrófavédelmi kirendeltség, így a körmendi, a szombathelyi és a sávári is megtartotta előző évi tevékenységét értékelő és feladatmeghatározó állománygyűlését.

Elsőként, március 8-án a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen került sor az állománygyűlésre, amelyen a tiszti állomány mellett a rendvédelmi társszervek területi vezetői és Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is részt vett. Dénes Károly tűzoltó alezredes, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott vezetője prezentációjában a tűzoltás, iparbiztonság és a polgári védelem, mint a katasztrófavédelem három alappillérének számító szakterületek tavalyi évi tevékenységét vette sorra. Beszéde végén meghatározta a katasztrófavédelmi kirendeltség, a hivatásos tűzoltóparancsnokság és a katasztrófavédelmi őrs 2023. évi céljait. 

Március 9-én a délelőtti órákban a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen került sor az elmúlt év értékelésére. Kovács Balázs tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a 2022. év tűzoltási, műszaki mentési tevékenységét foglalta össze elsőként, külön kitért azokra a kiemelt tűzesetekre, amelyek a katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén a vizsgált évben történtek. Ezt követően az iparbiztonság, a polgári védelem tevékenységére is kitért, továbbá beszélt a 2022. évi beruházásokról, a humán tevékenységről és a gyakorlatokról is. Prezentációja végén meghatározta a 2023. évi célkitűzéseket.

Ugyanezen a napon, a délutáni órákban tartotta értekezletét a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség is. Csende Sándor tűzoltó alezredes, a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott vezetője beszélt azokról a szabadtéri tüzekről, amelyek a kirendeltség területén a 2022. nyarán történtek, de kitért a Celldömölkön megtartott országos gyakorlatra is, amely szervezésében a katasztrófavédelmi kirendeltség kivette a részét. Ismertette az iparbiztonsági és polgári védelmi tevékenység sarkalatos pontjait, de az állomány szakmai képzésére és a önkéntes tűzoltó egyesületek, illetve mentőcsoportok pályázati sikerességére is kitért. Célkitűzésit a 2023. évre több pontban foglalta össze. 

Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mindhárom katasztrófavédelmi kirendeltség évértékelő értekezletén szólt az állománygyűléseken résztvevő állományhoz és a rendvédelmi társszervek megjelent vezetőihez. Elmondta, hogy a katasztrófavédelmi kirendeltségek munkáját a tavalyi évben a reagálás és a folytonosság jellemezte. Köszönetét fejezte ki az állomány irányába a szakmai feladatok magas szintű teljesítéséhez, az új feladatok precízen, pontosan kerültek végrehajtásra. Hangsúlyozta a kirendeltségek erősségeit és azokat a pontokat, amelyekre az idei évben is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ezek között a halálos lakástüzek megelőzési tevékenységét, a fegyelmezett gazdálkodást, a kéményseprő-ipari közszolgáltatás átvételére való felkészülést és a toborzási feladatokat, valamint a nemzetközi kapcsolatok ápolását is meghatározta. A rendvédelmi társszervek területi vezetőinek köszönetet mondott az elmúlt évben tanúsított partnerségükért. Az állomány munkájáért nemcsak a saját és vezetőtársai nevében mondott köszönetet, hanem tolmácsolta Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, Dr. Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár és Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának nagyrabecsülését is. 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas MKI, Németh Péter tű. őrnagy/Körmend HTP, Szabó Lajos tű. százados/Sárvár HTP