„… és az mire való?”

2023. március 30. 15:41

Megszámlálhatatlan, hányszor hangzott el ez a kérdés a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szertárában ma délelőtt, ahol egymás után két óvodás csoport is látogatást tett.

Kiürültek a Szivárvány és a Mesevár óvoda csoportszobái, hiszen a gyerkőcök ma délelőtt a tűzoltókhoz kirándultak. Bár az ember azt gondolná, hogy hatalmas zsivaj töltötte be ekkor a laktanyát, a várakozásokkal ellentétben a gyermekek tágra nyílt szemekkel, csodálkozó tekintettel, és néma csendben hallgatták, miről mesélnek nekik a tűzoltók. 

Érdeklődő arccal figyelték, ahogy a tűzoltók sorban mutatták meg nekik az óriási járműveik felszereléseit. A feszítővágó, a pneumatikus emelőpárna, a tűzoltótömlők, a bontóbalta, illetve azok használatának története mind lebilincselték a gyermekek figyelmét. Csak úgy záporoztak a kérdések a tűzoltók felé: „… és ez, és az mire való?” A válaszokat pedig mindenki tátott szájjal hallgatta. 

Izgatottan szálltak be a gépjárműfecskendőkbe, ahol szintén számtalan kérdéssel tették próbára a tűzoltók ismereteit. Büszkén tekintgettek körbe a magasból, majd a járműveket hátrahagyva megvizsgálták a védőruhákat, védősisakot, védőfelszereléseket is. Megállapították, hogy bizony, nem kis pluszsúlyt kell magukkal cipelniük a tűzoltóknak a beavatkozások során.

A laktanyalátogatáson az óvodások megismerkedtek a különleges szerekkel, így a magasból mentővel, műszaki mentővel, vízszállítóval, illetve azok tulajdonságaival is, végül egy próbariasztás keretében annak is tanúi lehettek, hogyan zajlik egy riasztás az adatlap beérkezésétől a szerek indulásáig.

A próbariasztást követően a gyermekek nem csupán élményekkel, de rengeteg új ismerettel gazdagodva tértek vissza óvodájukba. 

Fotó: Szuhogyi-Balogh Nikoletta tű. fhdgy., Vas MKI