A mindennapokban a köz javáért szolgálnak, ma együtt ünnepeltek

2023. május 05. 12:46

Öt év kihagyását követően 2023. május 5-én újra tűzoltók és rendőrök lepték el a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Söptei úti objektumának udvarát. A közös megrendezésű Vas vármegyei Rendőr- és Tűzoltónapra több száz óvodás, iskolás és felnőtt látogatott ki.

A közös eseményt megelőzően a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épülete előtt lévő Szent Flórián szobor ünnepélyes megkoszorúzására került sor. A tűzoltók, a kéményseprők és a kovácsok védőszentjének szobránál koszorút helyezett el Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Horváth Zoltán tűzoltó ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes és Kovács András, a Vas Vármegyei Tűzoltó Szövetség elnöke. 

A tűzoltónapi események ezt követően a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Söptei úti objektumának udvarán folytatódtak. Verőfényes napsütésben gyülekeztek az emberek, na meg a gyerekek, akik kíváncsian várták, hogy a vasi kéklámpások milyen programokkal készültek számukra. Az ünnepélyes megnyitón a jelenlévőket Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a Vas vármegye országgyűlési képviselője, Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Kormányhivatal vezetője, dr. Pilisi Gábor rendőr ezredes, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya, illetve Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. A tábornok beszédét Szent Flórián imájával indította, majd életéről és munkásságáról is szót ejtett. Mint mondta: „határozottság, következetesség, tűzoltás, műszaki-mentés, tűzvizsgálat, integrált hatósági munka, tudatos lakosságtájékoztatás és a biztonság megteremtéséért felelős és érdekelt szereplők célirányos felkészítése”, azok a szilárd alapok, amelyekre a katasztrófavédelem építi a tevékenységét. Az igazgató beszélt arról is, hogy 2023. évben a tűzoltóknak mit üzen Szent Flórián. „Elkötelezett hivatástudatot, a vállalt munkába vetett hitet és a hagyományokhoz való ragaszkodást.” Legyünk hűek az eskünkben is vállalt kötelességteljesítéshez. Hangsúlyozta, hogy „legyünk büszkék arra, hogy embertársaink védelmére, biztonságuk szolgálatára szegődtünk! Végezzük munkánkat Szent György és Szent Flórián szellemiségében hittel és hivatástudattal!” Kiemelte azt, hogy ha ma valaki jó példát keres, azt a belügyi rendvédelmi család valamennyi munkatársának a köz javáért végzett szolgálatában megtalálhatja. Beszéde végén köszönetét fejezte ki a vármegye összes rendőrének és tűzoltójának a munkájáért, a családtagjaiknak a támogatásáért, megköszönte a vármegyei vezetőinek támogatását, a társszervek vezetőinek a partnerségét. Az ünnepi megnyitó elismerések átadásával folytatódott.  

Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Tűzoltóság napja alkalmából a katasztrófavédelem munkáját hosszú időn át támogató munkája elismeréseként Szent Flórián emlékplakettet adományozott Ágh Ernőnének, a Vas Vármegyei Kormányhivatal nyugállományba vonult főigazgatójának, Dr. Varsányi Péternek, a Körmendi Rendvédelmi Technikum tanárának, Ágoston Sándornak, Szombathely Megyei Jogú Város Hatósági Osztály, Közterület-felügyelet irodavezetőjének, Ribes Attila rendőr alezredesnek, az IPA Szombathelyi Szervezete elnökének és Dr. Fekete Attila pénzügyőr dandártábornoknak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Vas Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága igazgatójának, aki egy későbbi időpontban veszi át az elismerést. 

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vas Vármegyei Tűzoltó Szövetség közös tűzvédelmi rajzpályázatot hirdetett a vármegye óvodásai számára. Azok a gyermekek, akik rajzukkal ezen eredményesen szerepeltek, a megnyitót követően vehették át jutalmukat Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornoktól, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától és Kovács Andrástól, a Vas Vármegyei Tűzoltó Szövetség elnökétől. 

LÁNY kategória, 3-4 éves korcsoportban: 

  1. helyezett: Windisch Elizabet, Szombathelyi Napsugár Óvoda, Szombathely
  2. helyezett: Szentkúti Sarolta, Szombathelyi Benczúr Gyula utcai óvoda, Szombathely
  3. helyezett: Szabó Abigél, Szombathelyi Mesevár Óvoda, Szombathely

 

LÁNY kategória, 5-6 éves korcsoportban: 

  1. helyezett: Hende Réka, Gyöngyös-kert Óvoda, Gencsapáti
  2. helyezett: Ferencz Adél, Szombathelyi Mesevár Óvoda, Szombathely
  3. helyezett: Balogh Korinna, Vépi Vadvirág Óvoda, Vép

 

FIÚ kategória, 5-6 éves korcsoportban: 

  1. helyezett: Farkas Bence, Cifra Palota Tagóvoda, Hosszúpereszteg
  2. helyezett: Szuhogyi Zétény, Szombathelyi Napsugár Óvoda, Szombathely
  3. helyezett: Rajnai Patrik, Szombathelyi Napsugár Óvoda, Szombathely

 

Azok pedig, akik kíváncsiak voltak a tűzoltók és rendőrök felszereléseire, járműveire és bemutatóira, azok sem távoztak élmények nélkül. A tűzoltási bemutató helyszínén egy erős hőhatást ért propán-bután gázpalack oltását, míg a műszaki mentési bemutató helyszínén a feszítő-vágó eszközöket tekinthették meg az érdeklődők. A Területi Tűzmegelőzési Bizottság sátránál gyermekfoglalkoztatók, virtuális valóság szemüveg és egy online tűzvédelmi teszt várta a kicsiket és nagyokat. A legkedveltebb program mégis az volt, ahol a gyermekek is tűzoltókká válhattak, ugyanis kis tűzoltó védőruhát magukra öltve tálcatűz oltását is kipróbálhatták. A műszaki mentő gépjármű, mint különleges tűzoltószer mellett a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a Katasztrófavédelmi Mobil Labor eszközeivel és munkájával is megismerkedhettek. 

A nagy piros tűzoltóautó mellett a rendőrség kutyás,- bűnügyi és baleseti helyszínelői bemutatókkal készült. A 112 segélyhívó interaktív foglalkoztatóval érkezett, míg a gyerekeknek lehetősége volt a rendőrség által erre az alkalomra készítetett RC modellekre is felülni. Azonban sokan érdeklődtek a fegyverek, a rendőrség védő- és technikai eszközei iránt is.

A társszervek is felcsatlakoztak az eseményre, ugyanis a TEK, a büntetés-végrehajtás, a polgárőrség és a katonák is készültek programmal a családi napra. 

A májusi első hét megfelelő zárása volt ez a közös megrendezésű Vas vármegyei Rendőr- és Tűzoltónap, amelyet a szervezők szeretnék a további években is hagyományként megvalósítani. Útravalóul pedig Szent Flórián imája óvjon minden tűzoltót munkájuk során.  

„Kötelességem teljesítése közben, Ó Istenem, ha bármikor láng csap fel,

Adj erőt, hogy megmenthessem az életet, nem számít, mennyi idős is legyen.

Segíts, hogy átölelhessem a gyermekemet, mielőtt túl késő,

Vagy megóvjak egy embert a szörnyű végzettől.

Tégy képessé arra, hogy meghalljam a leghalkabb segélykérést,

És gyorssá, és kellően ügyessé, hogy eloltsam a tüzet.

Hogy töltsem be szerepemet, és hogy adjam a legjobb önmagam,

Hogy megvédjem az embereket és javaikat.

És ha a Te akaratodból elveszítem az életem,

Vedd védelmező karodba családom, s szeretteim.”

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas VMKI