A hagyomány folytatódik, nyolcadik alkalommal is Tűzoltó Találkozó Vas vármegyében

2023. május 24. 14:50

Idén is közel száz tűzoltóautó és több száz tűzoltó részvételével megvalósuló rendezvényre hívja a vármegye lakosságát a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A vasi hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóinak nyolcadik találkozójának a körmendi Batthyány-Strattmann Kastély ad otthont június 3-án.

Minden évben nagy izgalommal készülnek a tűzoltók arra a rendezvényre, amely országosan csak Vas vármegyében kezdődött és vált hagyománnyá, ez pedig a Vas Vármegyei Tűzoltó Találkozó. Hat évig Szombathelyen megtartott rendezvényt a tavalyi évben Bükön, idén pedig Körmenden rendezik meg. A történelmi múltra visszatekintő Batthyány-Strattmann Kastély parkja remek helyszínnek bizonyul arra, hogy több száz tűzoltót és az általuk felvonultatott tűzoltó technikát lássa vendégéül. 

A rendezvény 9.00 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét, amelyet a Körmendi Fúvószenekar térzenéje előz meg. A megnyitó keretében Szent Flórián szobor avatására is sor kerül. A találkozó egyik állandó programeleme, amikor a tűzoltók összetartozásukat kinyilvánítják. Volt olyan év, hogy a tűzoltók által szerelt vízsugarak találkoztak a magasban, közösen ültettek fát, vagy időkapszulát helyeztek el a szombathelyi Fő téren. Arra is volt példa, hogy lakatokat helyeztek el bontóbaltán, vagy B-C áttétkapcsokat szereltek. A tavalyi évben egy földfeletti tűzcsapot alakítottak szökőkúttá jelképezte összetartozásukat. Az idei évben a vármegyét szimbolizáló fa táblára helyezik el az általuk képviselt település tűzoltóságának nevét. Az ünnepséget követően egy színes játszótérré alakul a kastélypark, ahol amellett, hogy meg lehet tekinteni az összes felsorakozott gépjárművet, a rendezvényre látogatóknak tűzoltási, roncsvágási bemutatókkal, virtuális valóság szemüveggel, olajtűz-oltási, kutyás bemutatóval készülnek a rendezők. A jelenlévők egy zenés újraélesztési maratonra is becsatlakozhatnak, míg lehetőség nyílik a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum négy előre meghirdetett időpontban történő tárlatvezetéssel egybekötött látogatására is. 

Fotó: Illusztráció