Idén is megmutatkozott a vasi diákok kreativitása

2023. május 26. 06:57

A szülők és a sajtó jelenlétében a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon adták át a Muraszombati Védelmi és Mentési Kirendeltség díjait és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság jubileumi alkotói pályázatának vármegyei fordulóján helyezést elért diákok elismeréseit május 25-én.

Az elmúlt időszakban két rajzpályázatra is küldhették műveiket a Vas vármegyei iskolák diákjai. Számos sikeres pályaművet készítettek a szlovéniai Muraszombati Mentési és Védelmi Kirendeltség által kiírt képzőművészeti és irodalmi pályázatra, valamint az Országos Tűzmegelőzési Bizottság rajzpályázatára is. A zsűrinek egyik pályázati anyagnál sem volt könnyű dolga, ugyanis a diákok kreativitása lépten-nyomon megjelent az alkotásokon. 

A határmenti katasztrófavédelmi együttműködés keretében a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szlovén partnere a Muraszombati Védelmi és Mentési Kirendeltség minden évben képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdet különböző korcsoportokba tartozó diákok számára, melyre magyar pályaműveket is várnak. Szlovén partnerünk a 2022/2023-as tanévre is meghirdette pályázatát, melyen számos vasi tanuló is indult. A vármegyei forduló legjobbjait a szlovéniai partner bírálta, amelyen többen is sikeresen szerepeltek. 

1-3. osztályos tanulóknak kiírt szabadkézi rajz kategóriában Bercsán Boglárka első helyezett lett. 4-6. osztályos tanulók csoportjában, szabadkézi rajz kategóriában Forgács Márió első, Jáger Júlia második helyen végzett. 7-9. osztályos tanulók közül, szabadkézi rajz kategóriában Csik Noémi második, Polnicsh Gréta harmadik lett. 

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a korábbi évekhez hasonlóan az idén is alkotói pályázatot hirdetett általános iskolások és középiskolások részére. A pályázat az idei évben a „Füstérzékelő életet menthet” címet kapta, a pályaműveknél az érzékelő háztartásokban való hasznosságát helyezték előtérbe a rajzok értékelésekor. Az idei évben is több mint száz pályamű érkezett az igazgatóságra. 

A rajzpályázaton való eredményes részvételéért oklevél elismerésben részesült Scheiber Leila Anna, Nyári Emma Róza és Kőszegfalvi Csanád. Különdíjban részesült Pál Regina Jázmin, Miskei Zoé Anna és Farkas Patrícia.

6-10 éves korosztályban, szabadkézi rajz kategóriában Kiss Róza első, Pável Rozi és Latyák Panna második, Bohus Hanna harmadik lett. 11-14 éves korosztályban, szabadkézi rajz kategóriában Jelencsics Alíz első, Fölnagy Imola Sára második, Vajai Mira első helyezettként vehette át jutalmát. 15-18 éves korosztályban, szabadkézi rajz kategóriában Varga Borbála vehette át a legjobbnak járó díjat.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Alkotói pályázatának vármegyei fordulóján első helyezést elért pályaműveket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon is bírálták, amelyen Kiss Róza és Varga Borbála eredményesen szerepeltek. Az országos forduló díjazottjait június 13-án a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában vehetik át az elismerést. 

A díjakat Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, aki egyben a Területi Tűzmegelőzési Bizottság elnöke adta át a diákoknak. 

Az emléklapok és az ajándékok mellett élmények nélkül sem távozhattak a gyerekek, jutalmuk ugyanis egy szertárlátogatás volt, amelyet a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon tehettek meg az ünnepséget követően. 

Gratulálunk az elismerésekhez! 

 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas VMKI