Jurisics Miklós Védelmi Viadalon mérettettek meg a vasi középiskolások

2023. május 26. 16:09

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezte meg a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége a Jurisics Miklós Védelmi Viadalt május 26-án, a Petőfi telepen. A díjátadót megelőzően a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Honvédség 7. Területvédelmi Ezred együttműködési megállapodást írt alá.

A katasztrófavédelem szívügyének érzi a fiatalok rendvédelmi ismereteinek folyamatos bővítését, amelyet a tantermi körülmények közötti oktatás mellett versenyek formájában a gyakorlatba is beültetnek. Az ifjúsági versenyek mintájára a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó parancsnokság 17. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája és a Magyar Honvédség 7. Területvédelmi Ezred Jurisics Miklós Védelmi Viadal névre hallgató versenyt indított a vármegye középiskolás diákjai számára. 

A diákok és kísérő tanáraik a szombathelyi Petőfi telepen gyülekeztek, ahol nyolc állomásból álló honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatokkal kellett megküzdeniük, hogy ők kerüljenek ki győztesnek. Volt olyan állomás, ahol időre kellett felvenniük a tűzoltó védőruhát, vízsugárral lőttek célba, vagy fabábut húztak az egyik pontról a másikra. A mentőszolgálattal közösen üzemeltetett állomáson lábszársérülteket láttak el, míg végrehajtottak nyúlgátépítést, szennyezett területről személymentést, de lőgyakorlaton és akadályfutáson is bizonyítaniuk kellett. A diákok nagy elszántsággal láttak neki a feladatoknak, mindenki a legjobbnak járó díjat szerette volna bezsebelni. 

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Honvédség együttműködése évekre visszamenőleg nyomon követhető, legyen szó egymás állományának oktatásában vagy az ifjúságnevelés területén. Az együttműködés most már formálisan is megvalósulhatott, ugyanis a díjátadót megelőzően Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Dr. Horváth Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség 7. Területvédelmi Ezred ezredparancsnoka írták alá. 

A versenyt személyesen megtekintette és az ünnepélyes aláíráson is részt vett Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Kormányhivatal vezetője is, aki köszöntőjében a diákokat a rendvédelmi pályára való jelentkezésre sarkallta. Megköszönte a diákok versenyhez való hozzáállását Dr. Horváth Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség 7. Területvédelmi Ezred ezredparancsnoka. Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója beszédében reményeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a versenyben résztvevő fiatalok közül kerülnek majd ki a jövő tűzoltói, ugyanis a haza védelme, a köz szolgálata egy nemes feladat, a szolgálatra pedig ilyen rátermett fiatalokra van szükség, akik a mai napon is megmérettettek. 

A harmadik helyen a Vas Megyei Szakképzési Centrum Savaria Technikum és Kollégium „Bosszúállók” csapata végzett. Második a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjai lettek. A viadalban a Jurisics Miklós Gimnázium és Kollégium csapata diadalmaskodott, így ők állhattak fel a dobogó legfelső fokára és vehették át a vándorserleget Vámos Zoltán főispántól. 

Gratulálunk az elért helyezésekhez!

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas VMKI