Ellenálló képesség fejlesztése a szélsőséges időjárási veszélyekkel szemben- INTERREG CENTRAL EUROPE LOCALIENCE projekt

2023. május 31. 08:11

A Közép-Európában lévő szélsőséges időjárási eseményekből fakadó veszélyekkel szembeni, ellenálló képesség lokális szinten történő fejlesztése tárgykörében három évnyi futamidejű projektbe csatlakozott be a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A projekt első munkaértekezletét megtartotta a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A most futó projektidőszakban, a Programban 53 projektet választottak ki 2022. decemberében támogatásra. A projektekben 9 különböző országból 559 partner működik együtt, hogy a Program célkitűzéseinek megfelelően dolgozzanak egy élhetőbb Közép-Európáért. A pályázatok közel 100 millió eurós költségvetéssel kerültek támogatásra, melynek keretében kb. 2 – 5 millió euró támogatást kapnak a projektek. 

A kritériumok mellet 4 fő prioritásnak és 9 alprioritásnak kell megfelelnie egy projektnek. Ezek a prioritások a Smart (20 projekt), Green (29 projekt), Connected (4 projekt), és a Governance (6 projekt).

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a 2. prioritás Green (Együttműködés egy zöldebb Közép-Európáért), 2.2. alprioritásában (Az éghajlat-változási kockázatokkal szembeni ellenálló képesség növelése Közép-Európában) érintett projektben vesz részt.

A szélsőséges időjárási eseményekből fakadó veszélyekkel szembeni ellenálló képesség fejlesztése lokális szinten Közép-Európában című programban 29 projekt, 312 partner (9 különböző ország) vesz részt, amelyből a LOCALIENCE projekt az egyik.

A LOCALIENCE projektben a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon kívül további 10 partner szervezet dolgozik együttműködésben.

A program célja a szélsőséges időjárással és veszélyeivel szembeni ellenálló képesség fokozása, a veszélyek megelőzése és esetleges bekövetkezésük esetén azok kezelése, valamint az éghajlatváltozás társadalmi, gazdasági,-és egészségügyi hatásainak a vizsgálata. Emellett pedig a magas szintű katasztrófa-, vízgazdálkodási, tűzoltó- és mentési szereplők együttműködésének javítása a helyi szintű, nem hivatásos lakossági és civil szereplőkkel egyaránt. Magyarország projektpartnerei Lengyelország, Csehország, Ausztria, és Szlovénia. Magyarország részéről a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mellett a Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság vesz részt a célok megvalósításában. 

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről a projektszintű irányítási csoport összeült, hogy a projektnyitó értekezletet megelőzően megvitassák az aktuális feladatokat. 

A projekt 2023. áprilisában kezdődött és 2026. márciusáig tart majd. 

A projekt összesített költségvetése 2.043.635 Euro. 

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részköltségvetése 178.020 Euro. 

A projektről bővebben a www.vas.katasztrofavedelem.hu oldalon olvashatnak.

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas VMKI