Jubiláltak a lendvai és az oberwarti tűzoltók

2023. május 31. 13:14

Fennállásuk 150. évfordulóját ünnepelte a Lendvai Önkéntes Tűzoltó Egylet, míg megalakulásuk 140. jubileuma alkalmából gyűltek össze az Oberwarti Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság május 27-én.

A határon átnyúló együttműködés keretében szombaton igazgatóságunk Szlovéniában és Ausztriában is képviseltette magát a helyi tűzoltók jubileumi ünnepségén.

A Lendvai Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakulásuk 150. jubileumát számos környékbeli tűzoltó, országos vezetők is megtisztelték jelenlétükkel. Magyarországról Zala és Vas vármegyéből is érkeztek az ünnepségre. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Horváth Zoltán tűzoltó ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes képviselte. A környék tűzoltó egyesületei Lendva belvárosában felvonulva érkeztek az ünnepi rendezvény helyszínére. A megnyitón beszédével méltatta a jubileumát ünneplő egyesületet és az önkéntes tűzoltók évszázadokat felölelő önzetlen munkáját a Lendvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Lendva város polgármestere, a Szlovén tűzoltó Egyesületek Országos vezetője is. Az évforduló alkalmából a lendvai önkéntesek új csapatzászlót és veteránzászlót kaptak. Az új zászlók felszentelését követően az országos szervezet vezetői, a helyi tűzoltóság vezetői, a szomszéd települések polgármesterei,  az egyesület támogatói zászlószalagokat adományoztak. A hivatalos rendezvényt követően a tűzoltók és az egybegyűltek zenés estével zárhatták fennállásuk jeles évfordulóját.

Az Oberwarti Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság 140. jubileuma alkalmából tartott ünnepségen Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője vett részt. A megnyitó beszédeket követően az ünneplők hallhattak az oberwarti tűzoltók elmúlt több mint egy évszázados múltjáról, megtekinthették a jubiláló tűzoltók járműállományát. 

Fotó: Horváth Zoltán tű. ezredes/Vas VMKI, Göncz Szabolcs tű. alezredes/Vas VMKI